Doelpunt Brobbey houdt hoop van Jong Oranje levend

Jong Oranje heeft de tweede wedstrijd op het EK Onder-21 zaterdag gelijk gespeeld tegen Portugal. Brian Brobbey voorkwam in de slotfase een nederlaag voor de mannen van bondscoach Erwin van de Looi, die daardoor uitzicht houden op de kwartfinales.

© NOS
Portugal O21
1 - 1
Nederland O21

Van de Looi koos tegen Portugal, met ex-PSV'er Fábio Silva in de basis, voor dezelfde elf namen als in het eerste EK-duel met België. Jong Oranje had in de openingsfase meer balbezit dan de Portugezen, maar kon dat overwicht niet in de score tot uitdrukking brengen. Na een kwartier werd een kopdoelpunt van Kenneth Taylor terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Brobbey was een paar minuten later alsnog dicht bij een openingsgoal: de spits haalde hard uit in het strafschopgebied, maar met de nodige moeite bracht keeper Celton Biai redding. Niet lang daarna was het wel raak aan de andere kant. Pedro Neto zette vanaf de linkerflank voor en André Almeida tikte de bal langs de kansloze Bart Verbruggen, die tot die tijd niet veel te doen had.

Jong Oranje verloor na de achterstand de controle over de wedstrijd, ook al werd Portugal nauwelijks gevaarlijk voor het doel van Verbruggen. Voor Jong Oranje deelde Crysencio Summerville vlak voor de pauze een speldenprik uit met een schot in de verre hoek. Een extra tegenvaller voor Jong Oranje was de tweede gele kaart op dit EK voor aanvoerder Quinten Timber, die daardoor is geschorst voor het laatste groepsduel met Georgië.

Zicht op kwartfinales
Van de Looi greep in de rust in en hield Timber en Devyne Rensch aan de kant: Wouter Burger en Milan van Ewijk maakten hun entree. Het gewijzigde Jong Oranje kwam naarmate de tweede helft vorderde steeds dichter bij het doel van Biai. Nadat Brobbey eerst nog een grote kans alleen voor de keeper van Portugal miste, was het twaalf minuten voor tijd alsnog raak voor de Ajacied.

Uit een hoekschop kreeg Brobbey de bal via het hoofd van Burger voor zijn voeten en tikte de 1-1 binnen. Jong Oranje hoopte daarna nog een tweede goal te maken, maar grote kansen bleven uit in de absolute slotfase. Jong Oranje komt door het gelijkspel op twee punten en houdt kwalificatie voor de kwartfinales in eigen hand. Het elftal van Van de Looi is bij een overwinning op Jong Georgië verzekerd van een plek in de volgende ronde.