Di Natale verpest debuut Hiddink, wonderlijk duel Assaidi

De Europa League begon donderdagavond met veertien Nederlandse spelers die onder contract staan bij buitenlandse clubs. Hieronder een overzicht van de wedstrijden met een Nederlandse inbreng die begonnen om 19.00 uur. Bij zijn debuut in de Europa League heeft Guus Hiddink net een overwinning misgelopen. Als trainer van FC Anzhi was hij hard op weg naar een verrassende zege in Groep A op Udinese. De Italiaanse formatie leek op eigen veld lang geen antwoord te hebben op de treffer van Lacina Traore op slag van rust, maar kreeg in de laatste minuut via invaller Antonio Di Natale alsnog de gelijkmaker (1-1).

Manager Brendan Rodgers had in dezelfde groep Liverpool voor de wedstrijd tegen Young Boys een ander gezicht gegeven. Oussama Assaidi profiteerde daarvan en beleefde een opvallende debuutavond met The Reds. Met de voormalig SC Heerenveen-aanvaller in de basis kon Liverpool zich geen betere start wensen dankzij een bizar eigen doelpunt. Zonder een tegenstander in de buurt kopte Christoph Spycher de bal via het gezicht van ploeggenoot Juhani Ojala.

Maar de Zwitsers toonden op eigen veld veerkracht. Tot twee keer toe werd een achterstand weggepoetst. En na ruim een uur kwam Young Boys zelfs via Gonzalo Zarate op voorsprong. Maar Liverpool lachte als laatste dankzij Sebastian Coates en twee keer Jonjo Shelvey (3-5). Het meest in het oog springende duel in Groep C bleef zonder winnaar. Fenerbahçe, dat aantrad zonder de geblesseerde Dirk Kuijt, zette Olympique Marseille door doelpunten van Caner Erkin en Alex op een 2-0 achterstand. De Franse ploeg kwam in de laatste zeven minuten met het antwoord. Na de aansluitingstreffer van Mathieu Valbuena zorgde Andrew Ayew (foto) voor een punt voor L'OM.

Borussia Mönchengladbach heeft, ook in Groep C, zonder de gespaarde Luuk de Jong aan het uitduel met AEL Limassol een punt overgehouden. Met Roel Brouwers als aanvoerder werd de Cypriotische ploeg van het scoren afgehouden (0-0). Diep in blessuretijd liet Oscar Wendt de uitgelezen kans op een Duitse zege liggen. De Zweedse verdediger schoot de strafschop op de lat.

In Groep D incasseerde Club Brugge bij Girondins de Bordeaux een kansloze nederlaag. De ploeg van trainer Georges Leekens, die geen beroep deed op de geblesseerde Ryan Donk en Jordan Botaka, ging in Frankrijk met 4-0 ten onder.

Eveneens in deze poule moest Newcastle United-manager het bij Marítimo Funchal doen zonder Nederlandse inbreng. Tim Krul was door een elleboogblessure nog niet inzetbaar, terwijl Vurnon Anita vanwege de bevalling van zijn levenspartner naar Nederland vertrok. Het resultaat in Portugal (0-0) stemde tot ontevreden omdat The Magpies drie mooie kansen onbenut lieten. Dan Gosling (paal) en Shola Ameobi (lat en paal) waren ongelukkig in de afronding. Voor alle uitslagen, opstellingen en doelpuntenmakers in de Europa League kan je terecht op de competitiepagina. Klik hier om daar te komen. Foto: VI Images