Defoe, doelpuntenmachine op wie de jaren geen vat hebben

Reacties

Jermain Defoe leek afgeschreven toen hij drie jaar geleden tekende voor Toronto FC, maar de 34-jarige spits bewijst dit seizoen bij Sunderland het tegendeel. Zonder Defoe was de ploeg van manager David Moyes waarschijnlijk al ten dode opgeschreven.

Defoe, doelpuntenmachine op wie de jaren geen vat hebben

Sunderland pakte maandag tegen Liverpool een belangrijk punt (2-2) in de strijd tegen degradatie. Defoe vervulde met twee benutte strafschoppen opnieuw een sleutelrol bij de degradatiekandidaat. De Engelse goalgetter schaarde zich met die treffers in een select rijtje giganten. Na Alan Shearer, Wayne Rooney en Frank Lampard werd hij de vierde speler die in tien verschillende Premier League-seizoenen minstens tien keer heeft gescoord.

De teller van Defoe staat na twintig speelronden alweer op elf competitiegoals. Alleen Diego Costa (14, Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (13, Manchester United) en Alexis Sánchez (12, Arsenal) scoorden dit seizoen meer. Nu al is de spits van Sunderland bezig aan een van de beste seizoenen van zijn loopbaan. Alleen in 2004/05, 2009/10 en vorig seizoen maakte Defoe nog meer competitietreffers op het hoogste niveau. Het verklaart meteen waarom Moyes onlangs nog zei dat de veteraan niet te koop is.

Jermain Defoe viert met Rafael van der Vaart een van de 265 doelpunten die hij in zijn carrière heeft gemaakt. De Engelse spits scoorde in het seizoen 2009/10 achttien keer voor Tottenham Hotspur in de Premier League.
Jermain Defoe viert met Rafael van der Vaart een van de 265 doelpunten die hij in zijn carrière heeft gemaakt. De Engelse spits scoorde in het seizoen 2009/10 achttien keer voor Tottenham Hotspur in de Premier League.

Dertien jaar na zijn vertrek stond zijn oude club West Ham United immers voor hem op de stoep. The Hammers dachten de verloren zoon voor een fooi van zeven miljoen euro te kunnen overnemen. 'Zo'n bod zouden we niet eens in overweging nemen. Jermain is van onschatbare waarde. Zijn goals zijn enorm waardevol voor ons. Zonder Jermain zouden we het echt heel erg lastig hebben. Zijn statistieken in 2016 zijn briljant', zei Moyes in december tegen The Guardian.

De Schotse manager van Sunderland weet waar hij het over heeft. Tijdens het afgelopen kalenderjaar was Defoe direct betrokken bij 23 Premier League-goals. Dat is evenveel als Harry Kane, die bij een aanvallende ploeg als Tottenham Hotspur speelt. In het huidige seizoen heeft geen enkele speler een groter aandeel in de productie van zijn ploeg dan Defoe (57,9 procent), die elf van de negentien treffers van Sunderland maakte. Zlatan Ibrahimovic (41,9 procent) volgt op ruime afstand.

De vijftien punten die The Black Cats tot nu toe bij elkaar sprokkelden, komen dan ook voor een groot deel op het conto van Defoe. Alleen tegen West Bromwich Albion (1-1) en Watford (1-0) had de 55-voudig international van Engeland geen direct aandeel in het scoreverloop. Het verbaast Moyes niet. 'Om erin te blijven heb je een spits nodig die regelmatig zijn doelpunten meepakt. Die hebben we. De kans dat we erin blijven is groot, de spelers worden beter. Maar we moeten meer punten pakken.'

Het is daarom cruciaal dat Defoe behouden blijft voor Sunderland. Niet alleen dit seizoen, ook daarna. De 1 meter 71 kleine spits is al 34, maar heeft nog een contract tot medio 2019. Moyes ziet hem dat wel uitdienen. 'Ik zie hem niet als een 34-jarige. Hij traint alsof hij nog een stuk jonger is. Er is nog geen enkele vorm van aftakeling zichtbaar.' Het is een groot compliment voor een speler van wie velen dachten dat hij na zijn transfer naar Canada niet meer zou terugkeren in de Premier League. Maar uiteindelijk deed Sunderland fantastische zaken toen het de geflopte Jozy Altidore in januari 2015 ruilde voor Defoe.

De man die zijn eerste Premier League-goal maakte toen Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooy de Engelse velden nog onveilig maakten, kan vijftien jaar later nog altijd makkelijk mee. Hij miste dit seizoen nog geen wedstrijd. 'Natuurlijk is er het risico op vermoeidheid, maar als je goed herstelt blijf je fris. Ik speel het liefst veel wedstrijden in korte tijd. Dan blijf je scherp. En zolang je doelpunten maakt, kan je blijven spelen', aldus Defoe. Goals zijn de brandstof die zijn machine draaiende houden.

Premier League-topscorers aller tijden
Speler Club(s) Goals
Alan Shearer (Eng) Blackburn/Newcastle 260
Wayne Rooney* (Eng) Everton/Man Utd 194
Andy Cole (Eng) Newcastle/Man Utd/Blackburn/Fulham/Man City/Portsmouth 187
Frank Lampard (Eng) West Ham/Chelsea/Man City 177
Thierry Henry (Fra) Arsenal 175
Robbie Fowler (Eng) Liverpool/Leeds/Man City 163
Jermain Defoe* (Eng) West Ham/Spurs/Portsmouth/Sunderland 154
Michael Owen (Eng) Liverpool/Newcastle/Man Utd/Stoke 150
Les Ferdinand (Eng) Spurs/West Ham/Leicester/Bolton 149
Teddy Sheringham (Eng) Nottingham/Spurs/Man Utd/Portsmouth/West Ham 146

*= speler is nog actief in de Premier League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.