De loodzware missie van Jonker bij VfL Wolfsburg

Reacties

Andries Jonker beleeft zaterdag in Mainz zijn vuurdoop als hoofdtrainer van VfL Wolfsburg. VI-redacteur Lentin Goodijk over de missie van de Nederlander bij de club van Riechedly Bazoer en Jeffrey Bruma.

De loodzware missie van Jonker bij VfL Wolfsburg

'Afgelopen zaterdag keek ik samen met 31 andere toeschouwers naar een duel van Arsenal Onder-16 tegen Swansea City, een week later sta ik langs de lijn in Mainz', vatte Jonker zijn bizarre week samen op de persconferentie richting het treffen met FSV Mainz 05. Nadat Wolfsburg afgelopen zondag met Valerién Ismaël zijn tweede trainer van het seizoen op straat had gezet, ging het snel. Een dag later werd Jonker gepresenteerd als nieuwe Cheftrainer met een verbintenis tot medio 2018.

De 54-jarige Nederlander komt niet bepaald in een gespreid bedje terecht bij de club waar hij tussen 2012 en 2014 assistent-trainer was. Wolfsburg heeft slechts twee punten meer dan Hamburger SV, dat als het de zestiende plaats behoudt na de reguliere competitie een play-off moet spelen met de nummer drie van de Tweede Bundesliga om lijfsbehoud. De 1-2 thuisnederlaag tegen Werder Bremen, die het lot van Ismaël bezegelde, staat in schril contrast met elf maanden geleden. In april 2016 werd Real Madrid nog met 2-0 terug naar Spanje gestuurd in de kwartfinale van de Champions League. Een hattrick van Cristiano Ronaldo werd Die Wölfe  in de return te machtig, waarna Real zich tot winnaar van het miljoenenbal kroonde.

VfL Wolfsburg in betere tijden. Ricardo Rodríguez zet de Duitsers op voorsprong in de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid.
VfL Wolfsburg in betere tijden. Ricardo Rodríguez zet de Duitsers op voorsprong in de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid.

Sinds die magische avond in de Volkswagen Arena incasseerde Wolfsburg klap na klap. De sportieve prestaties vielen tegen waardoor trainer Dieter Hecking werd ontslagen, maar onder zijn opvolger ging het alleen maar slechter. Het leidde tot onvrede bij sterspeler Julian Draxler, die zelfs uit de selectie werd gezet. Sportief directeur Klaus Allofs betaalde de prijs voor de chaos en kon ook zijn biezen pakken. In januari vertrok met Draxler een van de weinige spelers met de kwaliteiten om de Volkswagenclub uit het sportieve dal te trekken. Tussendoor maakte de autofabrikant bekend de geldstroom richting de VfL flink te verminderen.

Met Yunus Malli, Paul-Georges Ntep en Bazoer werden de manschappen in de winter versterkt, maar de integratie van met name de Nederlander verloopt nog niet vlekkeloos. De middenvelder werd voor een behoorlijk bedrag overgenomen van Ajax, maar kan zelden rekenen op een basisplaats. Het zijn allemaal taken op de to-do-list van Jonker.

Het is kenmerkend voor Wolfsburg, een club die groot geworden is dankzij het geld van Volkswagen. Twintig jaar geleden promoveerden Die Wölfe naar de Bundesliga, om te beginnen als middenmoter. Na in 2006 en 2007 ternauwernood te ontsnappen aan degradatie werd de club aan de hand van het gouden aanvalsduo Edin Dzeko en Grafite in 2009 ineens kampioen van Duitsland. Twee jaar later was de club met een vijftiende plaats weer terug bij af. Het seizoen 2014/15 sloot Wolfsburg evengoed af met de tweede plaats en het winnen van de DFB-Pokal.

Laatste elf seizoenen VfL Wolfsburg
Seizoen Eindklassering
2016/17* 14
2015/16 8
2014/15 2
2013/14 5
2012/13 11
2011/12 8
2010/11 15
2009/10 8
2008/09 1
2007/08 5
2006/07 15
2005/06 15

*Na 22 speelronden

De instabiliteit is onlosmakelijk verbonden met de club, die niet kan terugvallen op een enorme supportersschare, een groot stadion of een rijke historie. Meer dan andere clubs in Duitsland is Wolfsburg afhankelijk van passanten. Met een goede trainer en een goede selectie zijn er de middelen om tot grote hoogten te reiken, maar is het momentum even weg, dan dreigen diepe dalen.

In de zoektocht naar stabiliteit en positiviteit is Wolfsburg bij Jonker uitgekomen. Een 54-jarige Amsterdammer wiens loopbaan een opeenvolging van uitersten is. Van assistent bij Barcelona werd hij trainer van MVV Maastricht om vervolgens via Willem II bij Bayern München terecht te komen. Na een korte periode als interim-hoofdtrainer in München koos hij voor een job als hoofd jeugdopleiding bij Arsenal, om nu het stokje over te nemen bij Wolfsburg. Club en trainer lijken wat dat betreft voor elkaar gemaakt. 'Het voelt als thuiskomen', verwoordde Jonker het.

De Amsterdammer, die zes jaar geleden voor het laatst langs de lijn stond als hoofdtrainer (ad interim), heeft dan ook geen last van zenuwen voor zijn debuut zaterdagmiddag (15.30 uur). 'Nerveus ben ik zeker niet.' Nu zijn spelers nog.

In de VI van komende week staat een uitgebreide reportage over de eerste week van Andries Jonker bij VfL Wolfsburg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.