De Jong: 'Niet slim genoeg, onvoldoende afgedwongen'

Siem de Jong vond na afloop dat Ajax tegen Steaua Boekarest te weinig speelde om te winnen. Viktor Fischer was van mening dat de overwinning na strafschoppen van de Roemenen, en de 2-0 in reguliere speeltijd, vooral was gebaseerd op geluk.

'Vandaag hebben we zelf te weinig afgedwongen. En Steaua scoort op een goed moment, vlak voor rust', vertelde De Jong (foto) voor de camera's van Eredivisie Live over de 1-0 van Steaua. 'We hielden het goed dicht, maar we hadden het niet helemaal onder controle.'

Bij vlagen kreeg Steaua goede kansen, terwijl Ajax het meeste balbezit had. Juist bij de twee tegengoals greep de Amsterdamse defensie maar halfslachtig in. 'We missen slimmigheid. Zij hebben het ons redelijk moeilijk gemaakt, terwijl we maar een paar fases echt onder druk stonden.'

BalbezitDe Jong wees op het vele balbezit van Ajax, waar maar weinig echte mogelijkheden uit voortkwamen. 'We hebben in de eerste helft redelijk goed gespeeld, misschien iets te veel op balbezit. We hadden meer voor de kansen moeten gaan', aldus de aanvoerder van Ajax.

Fischer weet de nederlaag vooral aan een flinke dosis pech. 'Wat kan ik zeggen? Dit was pech en het was niet goed genoeg. Ik vond dat we een heel goede eerste helft hebben gespeeld, maar we kregen een stomme goal tegen. We geloofden er daarna nog wel in dat we de wedstrijd konden beslissen', zei de Deen voor de camera's van RTL 7.

Na die 1-0 ruststand slaagde Ajax er echter niet in om Steaua onder druk te zetten. Een verlenging was een feit toen Vlad Chiriches met een schitterend afstandsschot de stand over twee duels gelijk trok. 'De tweede goal is puur geluk. Natuurlijk was het mooi, maar hij heeft volgens mij nog nooit zo'n doelpunt gemaakt. En hij zal het ook niet nog een keer doen', aldus Fischer.

ZondagsschotFrank de Boer sprak in dit verband over 'een zondagsschot'. De Ajax-trainer vond dat zijn ploeg ten onder ging aan eigen fouten. 'In de eerste helft waren er twee momenten van onoplettendheid. De lange bal (waar de 1-0 uit viel, red.) en de terugspeelbal. En na rust leden we heel veel onnodig balverlies.'

En De Boer voegde eraan toe: 'Dat lag meer aan onszelf dan aan Steaua. Zo laat je ze in hun spel komen. Zonde, want we hadden zeker door moeten gaan. We waren de betere ploeg, maar zij hadden vandaag net wat meer geluk.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.