De Jong leidt Oranje naar magere zege op Indonesië

Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland in en tegen Indonesië met groot gemak gewonnen. Het gigantische krachtsverschil kwam evenwel niet tot uitdrukking in de score. Met de debutanten Jasper Cillessen, Jens Toornstra en Miquel Nelom in de basis bleef de schade voor de onmachtige nummer 170 van de wereld beperkt: 3-0. Siem de Jong (twee keer) en Arjen Robben scoorden.

De tachtigduizend voornamelijk Indonesische toeschouwers in het Gelora Bung Karno Main Stadion in Jakarta hadden twee ploegen om toe te juichen. Want de fans aanbidden niet alleen de spelers van hun eigen land, maar ook de sterren van Oranje. Die etaleerden hun klasse in de vriendschappelijke wedstrijd echter maar bij vlagen.

Met name Robin van Persie deed voor rust regelmatig van zich spreken, maar de door Louis van Gaal tot aanvoerder benoemde aanvaller van Manchester United slaagde er niet in om zich op de topscorerslijst aller tijden op de gedeelde derde plaats naast Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooy te schieten.

MogelijkhedenEn dat terwijl de mogelijkheden die hij kreeg er wel naar waren. Zo bood Daryl Janmaat hem een kopkans op vijf meter van het doel en stuitte Van Persie (opnieuw uit een pass van de Feyenoord-rechtsback) vlak voor rust met rechts op de Indonesische doelman Kurnia Meiga Hermansyah. Ook een vrije trap op ruim twintig meter van het doel en een passje van Arjen Robben waren niet besteed aan de aanvalsleider.

Dat Robben al voor rust zijn opwachting maakte kwam door de blessure van Jeremain Lens, die al na veertien minuten geblesseerd naar de kant moest. Robben was na Van Persie degene die voor het meeste gevaar zorgde met enkele prima dribbels en passes, maar ook de man die recentelijk nog de Champions League-finale besliste kon het eerste Nederlandse doelpunt niet forceren.

GepasseerdDe als aanvoerder gepasseerde Wesley Sneijder leek daar al na een minuut wel in te slagen, maar hij stond in buitenspelpositie toen hij uit de rebound de bal over de lijn werkte nadat een kopbal van Van Persie op de handen van de Indonesische doelman was geëindigd. Verder viel Sneijder vooral op door enkele misverstanden met zijn collega-internationals. Zo vergat Ruben Schaken in zijn enthousiasme de bal toen hij diep ging, terwijl Sneijder hem in de voeten wilde aanspelen.

Sneijder kon zodoende niet bewijzen na een kwakkelend seizoen op de weg terug te zijn, want na rust maakte hij plaats voor Ajacied Siem de Jong. Debutant Jasper Cillessen maakte onder de lat plaats voor ploeggenoot Kenneth Vermeer, Johnny Heitinga verving de centraal achterin gestarte Erik Pieters en Van Persie maakte plaats voor Ricky van Wolfswinkel.

InvallersMet die vier invallers binnen de lijnen brak Oranje de ban wel. De Jong kopte na 57 minuten raak uit een voorzet van Ruben Schaken en maakte tien minuten later ook zijn tweede interlandgoal met het hoofd bij een hoekschop, opnieuw op aangeven van Schaken. In de tussentijd had Van Wolfswinkel het voorbeeld van De Jong kunnen volgen, maar hij liet tot twee keer toe na als Oranje-international te scoren.

Nadat invaller Dwight Tiendalli het aantal debutanten onder Van Gaal naar 31 had gebracht, slaagde Nederland er niet meer in om van het duel met Indonesië nog een doelpuntenfestijn te maken. Alleen Robben, in de tweede helft aanvoerder, vond het net nog met een hard schot in het dak van het doel. Zodoende bleef het bij een 0-3 zege tegen de ploeg die in februari vorig jaar nog met liefst 10-0 (!) verloor van Bahrein.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.