De Haan: 'Nieuwe trainer mag alleen accenten verleggen'

Reacties

Het is nog niet bekend of Foppe de Haan het seizoen afmaakt bij SC Heerenveen, maar de interim-coach kijkt al verder. De hoofdtrainer die het stokje van hem overneemt moet bij de clubcultuur passen.

De Haan: 'Nieuwe trainer mag alleen accenten verleggen'

'De nieuwe coach hoeft geen grote naam te zijn', zegt De Haan op de clubsite. De oefenmeester draagt niemand voor, maar wijst de club wel naar de hoek waarin zijn opvolger gezocht moet worden. De Haan vindt dat de clubcultuur op trainingsgebied sinds het vertrek van Gertjan Verbeek in 2008 is losgelaten, dus er moet iemand gevonden worden die bij de identiteit van de huidige nummer elf van de Eredivisie past.

Wat De Haan betreft mag een trainer dan ook nooit drastische wijzigingen doorvoeren in de werkwijze bij de Friese club. 'Hij mag accenten verleggen, maar moet zich houden aan de grote lijnen. Gertjan vulde het bijvoorbeeld op zijn eigen wijze in, maar wel op een manier die paste bij de club. De nieuwe trainer moet dezelfde ideeën hebben, hetzelfde denken over trainen en begeleiden. Dat vind ik de voorwaarde.'

Daarnaast vindt de 72-jarige coach, die de honneurs waarneemt na het vertrek van Dwight Lodeweges, dat kandidaten voor de functie van hoofdcoach als aanjager moeten kunnen fungeren. 'Hij moet voorop lopen en de dynamiek en energie hebben om de boel in beweging te krijgen. Dat gebeurde de laatste jaren te weinig. Dat ligt niet alleen aan de trainers, maar ook aan de omstandigheden. Op het gebied van trainingsmethoden heeft het hier stilgestaan.'

Gesprekken
Wanneer de trainersloopbaan van De Haan tot stilstand komt, is nog niet bekend. De Fries wil eerst nog gesprekken voeren met de clubleiding voor hij beslist of hij doorgaat als hoofdcoach van Heerenveen. 'Deze week zit ik eerst met de beoogde nieuwe directeur om tafel. Als dat gesprek me aanstaat en privé is het ook te doen, dan zou ik tot het eind van het seizoen kunnen blijven', vertelde hij onlangs in gesprek met Voetbal International.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.