De Boer roemt El Ghazi na openbreken duel bij Cambuur

Ajax-trainer Frank de Boer is blij en opgelucht met de nipte zege die zijn ploeg heeft geboekt op bezoek bij hekkensluiter SC Cambuur (0-1). Hoewel de coach van de Amsterdammers wees op het geringe aantal kansen van de thuisploeg en de gemiste Amsterdamse mogelijkheden, beseft hij dat het anders had kunnen lopen.

'We konden niet echt het gaatje vinden', analyseerde De Boer over het eerste uur, waarin Ajax nauwelijks kansen afdwong. 'Anderzijds hebben we wel het geduld opgebracht en bijna niets weggegeven. In de rust heb ik aangegeven wat er beter kon en moest. We wisten namelijk ook dat zij moe zouden worden. Ik had ook het gevoel dat Cambuur niet echt potten kon breken en dat onze kansen wel gingen komen. Dat zag je uiteindelijk ook.'

Uiteindelijk moest invaller Anwar El Ghazi, hij verving in de 55ste minuut Lasse Schöne, het duel voor Ajax openbreken. Hij verschafte zichzelf met een individuele actie de ruimte om voor te geven op Davy Klaassen, die koppend de score opende in de 61ste minuut. 'Dat is mooi voor hem', vervolgde De Boer bij FOX Sports over de aanvaller, die inmiddels zijn basisplek al een tijdje kwijt is. Het was een fantastische actie, een fantastische voorzet en Davy kopte 'm goed in. De diepgang van Anwar was een van de redenen om hem vandaag in te brengen', zag De Boer zijn plannetje goed uitpakken.

Na de goal kreeg Ajax tal van kansen, maar tot ergernis van De Boer werd er niet meer gescoord. 'We hebben wel vier uitgelezen kansen gehad om het te beslechten. Daardoor blijft het billenknijpen in de extra tijd.'

Anwar El Ghazi maakte met zijn assist zowel Davy Klaassen als trainer Frank de Boer blij.

De Boer moest al voor rust verdediger Mike van der Hoorn naar de kant halen. 'Hij heeft een scheurtje achter zijn oor', zo luidde de uitleg van De Boer over de botsing met doelman Leonard Nienhuis. Al was dat niet de belangrijkste reden voor de wissel. 'Daarna kreeg hij ook nog een ijsbeentje op zijn bovenbeen. Die duizeligheid is nu wel weg en het oor blijft er wel aan', grapte De Boer.

Omdat de schade bij Van der Hoorn meevalt, komt De Boer zelfs ruimer in zijn verdedigende opties te zitten. Kenny Tete vierde vrijdag immers zijn rentree bij Jong Ajax. Hij deed een uur mee. 'Hij kan volgende week weer bij de selectie komen. Maandag met Jong Ajax tegen Sparta? Nee, dat gaat veel te snel, maar er doen wel drie anderen van de eerste selectie mee’, verklapte De Boer alvast.

Klaassen
Aanvoerder en doelpuntenmaker Klaassen onderschreef de woorden van zijn coach, al stipte hij aan dat het in de laatste vier duels van Ajax wel degelijk beter moet. 'De eerste helft was heel matig, ons begin leek nergens op. De veldbezetting was niet goed en we stonden met het middenveld te ver van de voorhoede af. Dan is het moeilijk de bal voorin te krijgen. Na rust ging het gelukkig beter. Qua resultaat hebben we dus wel een goed gevoel, maar het spel zal beter moeten.'