'Cruijff-turn' Kane luidt comeback Engeland tegen Duitsers in

Engeland heeft wereldkampioen Duitsland na een 2-0 achterstand een gevoelige tik uitgedeeld: 2-3. Een wonderschoon doelpunt van Harry Kane was nodig om de boel in gang te brengen.

De spits van Tottenham Hotspur liep in de 61ste minuut met de bal weg van het doel van Manuel Neuer, maar draaide plotseling kort weg en schoot direct hard en laag raak in de verre hoek. Op Twitter werd de actie van Kane (links op de foto) direct vergeleken met die van Johan Cruijff, die op het WK 1974 de Zweed Jan Olsson op soortgelijke wijze het bos instuurde.

Duitsland was tot het doelpunt van Kane sterker. In de 26ste minuut werd een treffer van Mario Gómez onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak voor rust werd het alsnog 1-0. De geblesseerde doelman Jack Butland had geen antwoord op een houdbaar schot van Toni Kroos. Direct na het doelpunt liet Butland zich wisselen, Fraser Forster verving hem. Forster was in de 58ste minuut kansloos toen Gómez koppend tussen twee Engelsen in fraai voor de 2-0 zorgde.

Engeland en Duitsland hielden voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij de terroristische aanslagen in Brussel.

Na de snelle aansluitingstreffer van Kane bracht de Engelse bondscoach Roy Hodgson met Ross Barkley en Jamie Vardy twee frisse aanvallende krachten binnen de lijnen. De zelfs in Duitsland toegezongen Leicester City-held Vardy kreeg in de 74ste minuut het publiek op de banken door een voorzet van Nathaniel Clyne prachtig achter het standbeen langs tot doelpunt te promoveren: 2-2. Vardy werd daarmee de eerste Leicester-speler sinds Gary Lineker in 1985 (twee goals tegen de Verenigde Staten) die scoorde voor de Engelse nationale ploeg.

Engeland won de wedstrijd uiteindelijk zelfs nog. Vijf minuten voor tijd mocht de uitblinkende Dele Alli van een meter of twaalf vrij uithalen na een uitstekende actie van Vardy. De 19-jarige middenvelder schoot echter tot zijn eigen verbijstering over het lege doel. Eric Dier kopte uit een corner in de extra tijd alsnog de 2-3 binnen en maakte daarmee zijn eerste interlanddoelpunt.

Engeland maakte in het laatste half uur duidelijk dat het Nederlands elftal zich kan opmaken voor een zware wedstrijd komende dinsdagavond (21.00 uur).