Broze lichaam Schweinsteiger moet nog één keer meewerken

Reacties

Bastian Schweinsteiger is al bijna vijftien jaar actief in het topvoetbal. Die lange loopbaan begint steeds meer zijn tol te eisen. Zaterdag mist hij het oefenduel tussen Duitsland en Engeland. Lukt het de 31-jarige middenvelder om zijn steeds brozere lichaam klaar te stomen voor zijn mogelijk laatste kunstje: het EK winnen met Duitsland?

Broze lichaam Schweinsteiger moet nog één keer meewerken

Schweinsteiger had in de zomer van 2014 net als Philipp Lahm, Per Mertesacker en Miroslav Klose afscheid kunnen nemen van de nationale ploeg met een wereldtitel op zak. In plaats daarvan nam Schweini de aanvoerdersband over van Lahm, vastberaden Die Mannschaft ook tijdens het EK in Frankrijk naar het hoogste schavot te leiden. De weg daar naartoe is er voor de Duitse regisseur van Manchester United echter een vol hobbels gebleken.

Na het succesvolle WK viel Schweinsteiger van de ene in de andere blessure. Bij Bayern miste hij in het seizoen 2014/15 liefst 22 wedstrijden door de knieblessure die hem in aanloop naar de mondiale eindronde ook al parten speelde. En dit kalenderjaar bracht de 114-voudig international grotendeels door aan de zijlijn door een gescheurde binnenband in zijn rechterknie, de kwaal die hem nu mogelijk zijn vierde EK-deelname gaat kosten.

Doordat Schweinsteiger dinsdag tijdens de training van de nationale ploeg een nieuwe blessure opliep, laait de discussie in eigen land over zijn (gebrek aan) fitheid eens te meer op. De vraag is of dat terecht is. Ook tijdens de afgelopen twee eindronden, het WK 2014 en het EK 2012, verscheen de man die in 2002 debuteerde voor Bayern ondanks blessures in aanloop naar die toernooien aan de aftrap. En telkens was Schweinsteiger een bepalend gezicht in Die Mannschaft.

Bastian Schweinsteiger moest tijdens het WK in Brazilië op zijn tanden bijten, maar dat betaalde zich dubbel en dwars uit.
Bastian Schweinsteiger moest tijdens het WK in Brazilië op zijn tanden bijten, maar dat betaalde zich dubbel en dwars uit.

Bondscoach Joachim Löw twijfelde woensdag dan ook niet aan de intenties van Schweinsteiger om het toernooi te halen. 'Bastian is op en top professional, zijn instelling is voorbeeldig. Ik weet dat hij er alles aan zal doen om bij aanvang van het toernooi weer fit te zijn.' Ook Thomas Müller, zijn oude ploeggenoot bij Bayern, rekent op hem. 'Kop op, Bastian. Word gauw weer fit, oude strijder. Ik reken op je', twitterde Müller woensdagmiddag.

De bergen ervaring van de stille leider op het middenveld zijn zelfs voor een topploeg als Duitsland nog steeds onmisbaar. Alternatieven zijn zeker voorhanden met Sami Khedira, Toni Kroos, Ilkay Gündogan en Christoph Kramer. Geen van hen heeft echter zo'n staat van dienst als Schweinsteiger, die  vijfhonderd officiële duels voor Bayern, meer dan honderd interlands en zes eindtoernooien (drie EK's, drie WK's) in de benen heeft.

Het is de meest logische verklaring van de steeds langere blessurelijst van Duitslands enige echte patron. Hij moest nog twintig worden toen hij als ijverige vleugelspeler zijn eerste eindronde (EK 2004 in Portugal) al achter de rug had en veertig competitieduels voor Bayern had gespeeld. Bijna twaalf jaar later is een Europese titel de enige ontbrekende trofee in zijn overvolle prijzenkast. Het was voor Schweini reden nog niet te stoppen als international. Nu moet zijn vermoeide lijf nog meewerken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.