'Costa Rica laat WK-droom niet verpesten door Oranje'

Reacties

Costa Rica kan in de kwartfinale van aanstaande zaterdag tegen Nederland geen beroep doen op Roy Miller. De 29-jarige verdediger zal niet op tijd hersteld van zijn een bovenbeenblessure. Hoewel ook Óscar Duarte zal ontbreken na zijn twee gele kaarten tegen Griekenland, blijven de Midden-Amerikanen vol vertrouwen voor de confrontatie in Salvador.

'Costa Rica laat WK-droom niet verpesten door Oranje'

Want personele problemen of niet, Costa Rica laat zijn WK-droom niet zomaar verpesten. Ook tijdens de na penalty's gewonnen thriller tegen Griekenland blonk de ploeg van bondscoach Jorge Luis Pinto weer uit in onverzettelijkheid. Met tien man bleven Los Ticos nog bijna een uur op de been. 'We zullen blijven vechten, we blijven doorgaan. En dan zie ik nog mooie dingen gebeuren. Ik kan je verzekeren dat we niet zullen worden uitgeschakeld in de kwartfinale.'

Het lijkt grootspraak van Pinto, maar waarom zou de Colombiaanse keuzeheer niet optimistisch zijn? Mede dankzij zijn grondige voorbereiding beten ook Uruguay (1-3), Italië (0-1) en Engeland (0-0) zich in de groepsfase van dit WK zich stuk op Costa Rica, dat met de uitschakeling van Griekenland bovendien de beste WK-prestatie ooit neerzette. Ook de absentie van Miller en Duarte mag de pret niet drukken.

Hard werken
Het optimisme dat in het Costa-Ricaanse kamp heerst na het verbeteren van de historische prestatie uit 1990 (achtste finale) wordt nog het best verwoord door Celso Borges. 'Waarom zouden we niet kunnen winnen van Oranje? Waarom niet? Als we zo hard blijven werken, kan het. Alleen als we denken dat we al genoeg hebben bereikt, zal Nederland dat afstraffen', aldus de 26-jarige middenvelder van de Zweedse club AIK.

Celso Borges benut de eerste strafschop van Costa Rica in de penaltyserie. Orestis Karnezis kijkt toe.
Celso Borges benut de eerste strafschop van Costa Rica in de penaltyserie. Orestis Karnezis kijkt toe.

Dat Costa Rica in staat is tot op het laatst gefocust te blijven bleek wel uit de penaltyserie, waarin Borges de score opende en alleen Teofanis Gekas miste namens Griekenland. Borges hamert erop niet te lang stil te blijven staan bij de successen. 'We mogen niet verslappen. Men dacht dat het ons zou gebeuren tegen Griekenland na drie grootmachten te hebben verslagen in de groep, maar dat lieten we onszelf niet gebeuren. Met de tijd zullen we onze prestatie leren waarderen, nu moeten we de wedstrijd tegen Nederland net zo benaderen als de vorige vier.'

Historie
De historie wijst uit dat het Nederlands elftal inderdaad extra op zijn hoede moet zijn voor Costa Rica. Hoewel de A-teams van beide landen nooit tegenover elkaar stonden, ging Oranje in 2001 op het jeugd-WK in Argentinië al eens onderuit tegen het land van Bryan Ruiz (ex-speler van PSV en FC Twente). Met Louis van Gaal op de bank en Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar in de basis verloor Jong Oranje met 3-1.

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.