Oranje terug in Salvador voor primeur tegen stuntploeg

Reacties

Het Nederlands elftal krijgt in de kwartfinale van zaterdag te maken met Costa Rica. Als er dan in Salvador, waar Oranje Spanje met 5-1 versloeg, om 22.00 uur Nederlandse tijd wordt afgetrapt tegen de Midden-Amerikanen is er sprake van een primeur. De twee landen troffen elkaar nog nooit.

Oranje terug in Salvador voor primeur tegen stuntploeg

Ten koste van Griekenland schaarde Costa Rica zich vannacht na een penaltyserie bij de laatste acht. Daarmee schreef de ploeg van Jorge Luis Pinto geschiedenis. In 1990 was Costa Rica op het eerste WK ooit tot de tweede ronde gekomen. In 2002 en 2006 was de groepsfase al het eindstation. Met andere woorden: in Brazilië hebben de Costa Ricanen, die al even knap als verrassend winnaar werden in de zware poule D met Engeland, Italië en Uruguay, de beste prestatie ooit op een WK neergezet.

Ruiz
De voor Nederland bekendste speler in de selectie van Pinto is Bryan Ruiz. De afgelopen half jaar door Fulham aan PSV verhuurde aanvaller maakte al het enige doelpunt tegen Italië en hielp zijn land als aanvoerder nu ook langs de Grieken. In de reguliere speeltijd maakte hij het enige Costa Ricaanse doelpunt en in de strafschoppenserie was hij een van de vijf doelpuntenmakers.

Door zijn rol in de schijnwerpers is Ruiz in zijn opzet geslaagd. Hij kwam immers naar Eindhoven om ritme op te doen zodat hij op het WK zou kunnen schitteren. Hij wilde zich in de kijker spelen van een nieuwe club. Met de Costa Ricaanse stuntploeg lijkt hij daar zeker in geslaagd.

Andere wellicht bekende spelers van Costa Rica zijn:  verdedigers Júnior Díaz (FSV Mainz 05, Dui) en de vanwege zijn rode kaart (twee keer geel) tegen Oranje geschorste Oscar Duarte (Club Brugge, Bel), middenvelder Christian Bolaños (FC Kopenhagen, Den), aanvaller Joël Campbell (door Arsenal aan Olympiakos Piraeus, Gri, verhuurd) en middenvelder Celso Borges (AIK, Zwe).

Borges
Rond die laatste Costa Ricaan speelt een alleraardigst verhaal. Borges, die zijn strafschop eveneens raak schoot, treedt namelijk uit de voetsporen van zijn vader Alexandre Guimaraes, die met de lichting van 1990 voor de enige keer tot dit WK de groepsfase van een WK overleefde namens Costa Rica. Hij verbetert dus de prestatie van zijn vader, die later op het WK van 2002 en 2006 bondscoach van de Costa Ricanen was.

Onlangs werd Borges al geconfronteerd met die mogelijkheid. 'Ik heb wat privémateriaal van 1990 gezien van mijn vader. Hij toonde me dat steeds weer. Maar hij was wel mijn held. Natuurlijk waren daar Zidane en Iniesta, maar hij bleef altijd de beste.'

Gemakkelijk heeft Borges junior het niet gehad in zijn jeugd, vertelde hij in The Guardian. 'Ik heb moeten lijden voor zijn nederlagen en heb altijd zijn overwinningen gevierd. Ik moest altijd twee keer harder werken dan anderen, maar dat we nu in de achtste finale staan is de beloning.' Inmiddels heeft hij zijn vader dus overtroffen. Aan Oranje de taak om aan dat succesverhaal een einde te maken.         

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.