Costa Rica bedwingt ook Italië en laat Engeland rouwen

Italië heeft ook kennis gemaakt met smaakmaker Costa Rica (0-1), dat met de tweede zege zeker is van de tweede ronde. Voor Engeland was het resultaat in Recife slecht nieuws.

Doelman Gianluigi Buffon heeft meer dan 140 interlands op zijn naam staan en evenaarde een Italiaans record door voor de vierde keer op een WK actief te zijn. Maar de ervaren doelman begon even onwennig aan de wedstrijd tegen Costa Rica als zijn ploeggenoten. Italië grossierde in foute passes. De kans voor Celso Borges in de openingsfase na een misrekening van Buffon was tekenend.

Het was daarentegen ook tekenend voor Costa Rica. De Midden-Amerikanen maakten in de openingswedstrijd tegen Uruguay al indruk, en ook tegen Italië lieten ze zich van een positieve kant zien.

Op slag van rust kwam daarvoor de beloning. Bryan Ruiz (foto onder) was de gevierde man nadat hij een afgemeten voorzet van Junior Diaz met het hoofd tot een doelpunt promoveerde. Het was ook een vorm van gerechtigheid aangezien kort daarvoor Costa Rica een strafschop was onthouden. Scheidsrechter Enrique Osses had een overtreding van Giorgio Chiellini op Joël Campbell niet als zodanig ingeschat.

De achterstand bij rust kon ook op het conto geschreven worden van Mario Balotelli, die na een half uur alleen voor doelman Keylor Navas de bal zowel over de keeper als naast het doel wipte.

De Italiaanse spits kreeg in de tweede helft meer steun aan het front. Bondscoach Cesare Prandelli bracht met Antonio Cassano, Lorenzo Insigne en Alessio Cerci nieuw offensief bloed. Maar het gewenste effect bleef uit. Costa Rica liet zelfs bij tijd en wijle de opponent geen kans aan de bal te komen.

Gemakzucht leek zich zelfs meester te maken van de formatie van bondscoach Jorge Luis Pinto, die op voorhand werd gezien als kansloos voor de achtste finales in een groep met drie (!) oud-wereldkampioenen. Die bespiegelingen, al eerder door Ruiz betwijfeld, zijn gelogenstraft met Italië als volgend slachtoffer.

Want waar Italië met Uruguay moet gaan uitmaken wie naar de volgende ronde gaat, is Costa Rica verrassend al verzekerd van een plaats bij de laatste zestien. Bovendien was het resultaat in Recife dramatisch voor Engeland, dat donderdag ook tegen Uruguay met 2-1 ten onder ging. Alleen een zege van Italië had de Engelse hoop levend gehouden, maar nu is de uitschakeling in de groepsfase na twee duels al een feit.