Coleman: 'Geest van Speed was bij Wales in EK-campagne'

Reacties

Chris Coleman weet zeker dat de geest van Gary Speed over Wales heeft gewaakt tijdens de EK-kwalificatiecampagne. De bondscoach denkt dat zijn overleden voorganger zaterdag met een grote glimlach de bemachtiging van het allereerste EK-ticket van de Welshmen heeft gadegeslagen.

Coleman: 'Geest van Speed was bij Wales in EK-campagne'

Nog nooit was een trainer na afloop van een nederlaag zó gelukkig als Coleman. Zijn manschappen gingen zaterdag bij Bosnië-Herzegovina weliswaar met 2-0 onderuit, maar omdat Israël op eigen veld verrassend verloor van Cyprus (1-2) stelden de Welshmen de tweede plaats veilig in Groep B. Wales, dat een keer eerder deelnam aan een WK (1958), mag daardoor volgend jaar in Frankrijk voor het eerst het genoegen smaken van het spelen van een EK. 'We hebben hiervan gedroomd!' jubelde de keuzeheer na het laatste fluitsignaal. 'Dit is zó enorm belangrijk voor ons.'

In al het feestgedruis vond Coleman ook plaats om zijn vriend Speed, die van 2010 tot zijn dood in 2011 bondscoach was van Wales, te noemen. 'De geest van Gary is de gehele campagne bij ons geweest en hij kijkt nu lachend op ons neer', stelde Coleman. 'Toen ik het roer van Gary overnam, begaf ik me voor mijn gevoel in een lastige situatie. Ik moest de teamgeest weer op een niveau brengen, wat ook geëtaleerd werd onder mijn voorganger. Al met al is het een emotionele achtbaan gebleken, waarbij we nu dit geweldige succes mogen vieren.'

Ramsey
Ook Aaron Ramsey sprak van een heus hoogtepunt. 'Wat een geweldig moment is dit voor onze kleine natie en het Welshe voetbal. We hebben een bijzondere groep met spelers; we zijn enorm hecht.' De middenvelder van Arsenal had nog een mooie boodschap voor de inwoners van Wales. 'Aan al onze supporters wil ik zeggen: Ik zie jullie in Frankrijk!

Voor Wales kan het sprookje nóg mooier worden, aangezien ook groepswinst nog mogelijk is. Indien de équipe van Coleman (18 uit 9) in het laatste kwalificatieduel thuis zegeviert tegen Andorra en koploper België (twintig punten) er niet in slaagt drie punten te pakken tegen Israël, is Wales groepswinnaar (bij gelijke stand op basis van een beter onderling resultaat). Bosnië-Herzegovina (14 punten), Israël (13) en Cyprus (12) strijden om de derde plek, waarmee een ticket voor de play-offs kan worden afgedwongen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.