Clubman Zanetti staat voor bijzonder duel in Milaan

Reacties

Javier Zanetti staat voor zijn allerlaatste Derby della Madonnina. Zondag treedt de aanvoerder met Internazionale alweer voor de 48ste keer aan tegen AC Milan. De 41-jarige Argentijn is bezig aan zijn negentiende seizoen in Milaan, maar hangt na dit jaar zijn schoenen aan de wilgen.

Clubman Zanetti staat voor bijzonder duel in Milaan

Erick Thohir, de eigenaar van Inter, bevestigde dinsdag de geruchten dat de Argentijnse recordhouder na dit seizoen stopt. Daarmee nadert het einde van een zeer imposante carrière van een echte clubman, tegenwoordig een zeldzaamheid in het mondiale voetbal.

Javier Zanetti en Wesley Sneijder na het winnen van de Champions League.
Javier Zanetti en Wesley Sneijder na het winnen van de Champions League.

De gelauwerde Zanetti begon zijn loopbaan bij CA Talleres. Na één seizoen bij de Argentijnse tweede divisionist verkaste hij naar Banfield, destijds nog actief op het hoogste niveau in Argentinië. Daar vertrok hij na twee seizoenen nadat Inter een bedrag van ruim zes miljoen euro voor hem had neergeteld.

Zanetti streek in de zomer van 1995 neer in Milaan en speelde sindsdien 856 officiële wedstrijden in het shirt van de Nerazzurri, waarvan het gros in de Serie A. Daarnaast speelde hij 145 interlands namens Argentinië.

In zijn eerste jaren won hij alleen de UEFA Cup met de club uit Milaan, maar sinds het seizoen 2004/05 pakten de blauw-zwarten de ene na de andere prijs. Het hoogtepunt van Zanetti is ongetwijfeld het jaar 2010, waarin Internazionale de landstitel, de Coppa Italia, de Champions League, de Italiaanse Super Cup én de wereldbeker voor clubteams won.

Met zijn vaderland won hij de zilveren medaille tijdens de Olympische spelen in 1996. Zanetti was actief tijdens de wereldkampioenschappen in 1998 en 2002. In Frankrijk werden de Argentijnen in de kwartfinale uitgeschakeld door Nederland (2-1), terwijl vier jaar later het WK al eindigde in de groepsfase. Argentinië kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken en eindigde als derde achter Zweden en Engeland.

Opvallend genoeg was Zanetti niet present tijdens het WK in 2006 en 2010. In 2006 hield bondscoach José Pekerman hem buiten de selectie. Vier jaar later werd de verdediger annex middenvelder, net als Esteban Cambiasso, door Diego Maradona thuis gelaten. Een vreemde beslissing aangezien Zanetti en Cambiasso de dragende krachten waren van het Inter dat voor het eerst in de clubgeschiedenis de treble won.

Javier Zanetti en Clarence Seedorf in duel.
Javier Zanetti en Clarence Seedorf in duel.

Derby
De ervaren Argentijn speelt zondag zijn 48ste Derby della Madonnina en is na AC Milan-icoon Paolo Maldini (56) de speler met de meeste derby's achter zijn naam. Milan-coach Clarence Seedorf voert de ranglijst aan van Nederlanders die meespeelden in de Milanese derby. De voormalige spelverdeler speelde zeven keer de Milanese derby namens Inter en deed dit 24 keer namens AC Milan.

Voor Milan is een goed resultaat in eigen huis tegen aartsrivaal Inter van groot belang. Het elftal van trainer Seedorf verloor weliswaar vorige week vrijdag van AS Roma (2-0), maar was daarvoor bezig aan een zeer sterke opmars met vijf competitiezeges op rij. Milan heeft een zege nodig in de derby om in de race te blijven voor Europees voetbal, terwijl Inter bij winst verzekerd is van de voorronde Europa League. (Jarno Verweij)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.