CL-recordhouder Luiz Adriano gratis af te halen in Oekraïne

Reacties

Shakhtar Donetsk lijkt ook voor Luiz Adriano de ideale club om de weg naar de Europese top en de Braziliaanse nationale ploeg te bewandelen. De 27-jarige spits speelt al sinds 2007 bij de Oekraïense topclub, maar lijkt dankzij zijn ongekende productie in de Champions League en zijn naderende debuut in de Selecão niet langer houdbaar.

CL-recordhouder Luiz Adriano gratis af te halen in Oekraïne

Scoren deed Luiz Adriano getuige alleen al 71 treffers in 151 competitieduels de laatste zeven seizoenen al genoeg, maar nu hij met acht doelpunten in twee ontmoetingen met BATE Borisov zijn totale Champions League-productie naar twintig goals heeft opgekrikt en het groepsfase-record van Cristiano Ronaldo (negen) al na vier speelronden heeft geëvenaard, treedt de Braziliaan pas echt in de schijnwerpers.

Shakhtar haalde de bij Internacional opgeleide aanvaller al op zijn negentiende naar Oekraïne. Aanvankelijk betaalde de bescheiden investering van drie miljoen euro zich nog niet uit, maar sinds het seizoen 2009/10 haalde hij steevast de dubbele cijfers. De afgelopen jaargang was met 25 treffers vooralsnog de beste in de loopbaan van Luiz Adriano, die dit seizoen al halverwege is door in totaal dertien keer te scoren.

Beul van BATE
Daarmee lijkt de beul van BATE Borisov klaar voor de stap naar de Europese top en de Braziliaanse nationale ploeg, zoals Elano, Fernandinho en Willian die via Donetsk ook al maakten. Elano was in 2007 de eerste speler die Shakhtar voor veel geld verkocht (twaalf miljoen aan Manchester City), vorig jaar volgden Fernandinho (veertig miljoen, eveneens City) en Willian (via FC Anzhi naar Chelsea, 35 miljoen) zijn voorbeeld.

Fernandinho en Willian werden groot bij Shakhtar Donetsk alvorens ze in de zomer van 2013 de stap naar de Engelse top maakten.
Fernandinho en Willian werden groot bij Shakhtar Donetsk alvorens ze in de zomer van 2013 de stap naar de Engelse top maakten.

Elano is op 33-jarige leeftijd - en na vijftig interlands - inmiddels buiten beeld bij de Selecão, maar Fernandinho en Willian zijn ook na het WK in eigen land nog altijd lid van de selectie van bondscoach Carlos Dunga, die voor de oefenduels met Turkije en Oostenrijk in november ook een plek heeft ingeruimd voor Luiz Adriano. Pikant genoeg maakte het kind van Porto Alegre vorig jaar nog kenbaar uit te willen komen voor Oekraïne, zodra hij een paspoort zou krijgen.

Beter en beter
Zover hoeft het dus niet te komen, want het lange wachten van Luiz Adriano lijkt nu te worden beloond. Dat heeft hij volgens trainer Mircea Lucescu verdiend. 'Het heeft lang geduurd voordat we hem hebben kunnen vormen. Adriano werd elk jaar beter en beter en nu heeft hij een goed niveau bereikt. Het is niet voor niets dat hij nu is opgeroepen voor de nationale ploeg van Brazilië', aldus de Roemeense coach op de clubwebsite.

Dat Luiz Adriano met twee hattricks tegen dezelfde club en het evenaren van Cristiano Ronaldo op één avond twee records in de Champions League vestigde, heeft er volgens Lucescu altijd ingezeten. 'Ik ben altijd in hem blijven geloven. Terwijl ik andere spelers heb laten gaan, hield ik hem hier. En dat vertrouwen heeft hij nu terugbetaald, door doelpunten te maken en zich te gedragen als een echte prof.'

Volgens Darijo Srna, aanvoerder en al sinds 2003 speler van Shakhtar, laat het carrièreverloop van Luiz Adriano zien dat Shakhtar een uitstekende springplank is voor Braziliaanse spelers. 'Luiz Adriano is een erg belangrijke speler, dat laat hij al jaren zien. Hij scoort veel en had al veel langer recht op een cap voor Brazilië, zijn geduld wordt nu beloond. En we hebben nog veel meer Braziliaanse spelers die in de toekomst de Braziliaanse nationale ploeg kunnen halen.'

Voor Luiz Adriano liggen er kansen in de spitspositie bij de Braziliaanse nationale ploeg. Fred en Jô voldeden afgelopen zomer niet als aanvalsleider.
Voor Luiz Adriano liggen er kansen in de spitspositie bij de Braziliaanse nationale ploeg. Fred en Jô voldeden afgelopen zomer niet als aanvalsleider.

Mogelijk neemt de interlandloopbaan Luiz Adriano een echte vlucht, want Dunga is op zoek naar een centrumspits. Fred en Jô zijn na het WK in eigen land afgeschreven. Bij hun afwezigheid was Diego Tardelli (ex-PSV) de laatste drie interlands de puntspeler van de Selecão. Internationale doorbraak of niet, duidelijk is wel dat Shakhtar snel zal moeten handelen. Het contract van Luiz Adriano loopt na dit seizoen af. En dus is er een reële kans dat de CL-recordhouder komende zomer gratis de deur uitloopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.