CL-debutant Leicester rekent op ervaring van 'Tinkerman'

Reacties

Leicester City debuteert woensdagavond op het hoogste Europese podium met een uitwedstrijd tegen Club Brugge. Met Claudio Ranieri heeft de kampioen van Engeland echter een doorgewinterde Champions League-trainer aan het roer.

CL-debutant Leicester rekent op ervaring van 'Tinkerman'

Sinds Tottenham Hotspur in het seizoen 2010/11 voor het eerst meedeed in het miljoenenbal, leverde de Premier League nooit meer een nieuw gezicht. Uitgerekend nu Spurs voor de tweede keer in zijn bestaan meedoet, wordt Leicester namens Engeland de tiende CL-deelnemer. Alleen Spanje (dertien) en Duitsland (elf) zagen nog meer clubs uitkomen in het belangrijkste Europese bekertoernooi.

De Europese historie van Leicester kent weinig successen. The Foxes speelden in de 132-jarige historie pas acht Europese duels, waarvan ze er slechts twee wonnen. Die overwinningen dateren uit het seizoen 1961/62, toen de FA Cup-winnaar in de eerste ronde van het Europa Cup II-toernooi zowel thuis (3-1) als uit (1-4) van het Noord-Ierse Glenavon FC won.

Tune
De huidige vorm in de Premier League biedt weinig hoop voor een derde Europese zege, maar Ranieri zag dat na de 4-1 nederlaag tegen Liverpool anders. 'De mentale energie van de spelers zal een stuk sneller terugkeren, want iedereen wil in de Champions League spelen. Ik zal mijn spelers vertellen van de tune te genieten. Hun hele leven hebben ze ernaar gekeken op tv. Nu mogen ze zelf spelen.'

De spelers van AS Monaco vieren feest met de meegereisde fans na het bereiken van de Champions League-finale. Op de voorgrond loopt de balende John Terry.
De spelers van AS Monaco vieren feest met de meegereisde fans na het bereiken van de Champions League-finale. Op de voorgrond loopt de balende John Terry.

Ranieri is bepaald geen debutant in het miljoenenbal. De 64-jarige Italiaan staat aan de vooravond van zijn zesde seizoen. Tijdens zijn vorige vijf deelnames was de groepsfase alleen in het seizoen 2004/05 (met Valencia) het eindstation. De Italiaanse clubs Juventus (2008/09), AS Roma (2010/11) en Internazionale (2011/12) bereikten onder leiding van Ranieri allemaal de achtste finale.

Voor een herhaling van het debuutseizoen van Ranieri zou Leicester waarschijnlijk direct tekenen. Chelsea strandde in het seizoen 2003/04 pas in de halve finale. De manier waarop dat gebeurde was echter pijnlijk. AS Monaco kwam op Stamford Bridge terug van een 2-0 achterstand tot 2-2, nadat het thuis al met 3-1 had gewonnen ondanks een rode kaart voor de Griek Akis Zikos.

Tinkerman
Ranieri deed zijn reputatie als Tinkerman vooral in de heenwedstrijd eer aan door zijn elftal met het inbrengen van Juan Verón, Jerrel Hasselbaink en de negentienjarige Robert Huth, nu sterkhouder bij Leicester, dusdanig uit balans te brengen dat Monaco dankzij treffers van Fernando Morientes en Shabani Nonda een voorschot kon nemen op een finaleticket.

'Ik neem de schuld op me', zei Ranieri na afloop. 'Ik heb een fout gemaakt. Dit is de meest teleurstellende avond uit mijn carrière.' Twaalf jaar later heeft Tinkerman, omdat hij volgens Engelse media te veel rouleerde met zijn elftal, hopelijk geleerd van die fout. Wellicht dat Ranieri met het in de Champions League onervaren Leicester dan weer voor een stunt kan zorgen.

De Champions League-ervaring van Leicester City
Speler Deelnames Duels Goals
Ahmed Musa 4 20 3
Christian Fuchs 3 16 2
Robert Huth 3 8 0
Islam Slimani 1 6 2
Danny Simpson 1 3 0
Marcin Wasilewski 1 3 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.