CL uit zicht voor Fiorentina na nederlaag bij Empoli

Fiorentina moet plaatsing voor de Champions League uit het hoofd zetten. De ploeg van trainer Paulo Sousa liep zondagmiddag tegen een zeldzame nederlaag aan op bezoek bij streekgenoot Empoli: 2-0.

Na twaalf competitieduels op rij zonder overwinning weet Empoli eindelijk weer wat winnen is. Dat de thuisploeg voor het eerst sinds 1997 de Toscaanse derby tegen Fiorentina weer eens winnend afsloot, was voor een groot deel te danken aan zwak defensief werk van Facundo Roncaglia. Hij kreeg de bal vlak voor rust niet weg en daar profiteerde Manuel Pucciarelli (foto) optimaal van door eerst Gonzalo Rodríguez uit te spelen en vervolgens van een meter of zestien koeltjes af te werken. In de absolute slotfase werd het zelfs nog 2-0.

Terecht was de overwinning niet te noemen. In de eerste helft kreeg Fiorentina grote kansen via Borja Valero, Cristian Tello, Josip Ilicic en Nikola Kalinic, maar Empoli hield het eigen doel met kunst- en vliegwerk schoon. In de zinderende slotfase bracht Sousa met Panagiotis Kone en Jakub Blaszczykowski nog twee frisse aanvallende krachten binnen de lijnen, maar uiteindelijk was het Empoli dat in de 89ste minuut de score uit het niets verdubbelde. Piotr Zielinski scoorde met een schuiver na een spaarzame counter.

Door de nederlaag blijft Fiorentina, dat op 21 februari voor het laatst een Serie A-wedstrijd won, vijfde. De achterstand op nummer drie AS Roma bedraagt zeven punten en bovendien hebben de Romeinen een wedstrijd minder gespeeld. Empoli staat elfde en lijkt definitief uit de degradatiezorgen. In Italië plaatsen de nummers één en twee zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, de nummer drie moet voorronde spelen.