City fier aan kop na machtsvertoon bij Spurs, remise Chelsea

Manchester City is na de overtuigende zege op Tottenham Hotspur de nieuwe koploper van Engeland. Chelsea verspeelde dure punten in de derby tegen West Ham, terwijl Aston Villa op spectaculaire wijze won van West Bromwich Albion.

Tottenham Hotspur - Manchester City 1-5
Binnen een uur stond de ploeg van manager Manuel Pellegrini al op een riante 0-3 voorsprong door doelpunten van Sergio Agüero, Yaya Touré (foto) en Edin Dzeko.

Agüero opende na een kwartier de score op White Hart Lane. De Argentijn maakte alweer zijn vijftigste Premier League-doelpunt van zijn loopbaan. In de tweede helft gooiden Touré en Dzeko de wedstrijd in het slot. Het doelpunt van Touré kwam wel heel gemakkelijk tot stand. Scheidsrechter André Marriner bestrafte een tackle van Danny Rose op de bal en Dzeko met een strafschop én een rode kaart. Dit op aanwijzing van zijn assistent.

Yaya Touré tekent vanaf elf meter aan voor de 2-0.

Namens Tottenham deed Étienne Capoue na een uur spelen nog iets terug. De Fransman schoot raak uit een hoekschop van Christian Eriksen. Invaller Stevan Jovetic tekende tien minuten voor tijd de vierde treffer van City aan. De Montenegrijn kwam vlak voor de rust in het veld voor Agüero. De aanvaller ging voortijdig naar de kant met hamstringklachten.

Het slotakkoord was voor Vincent Kompany. De aanvoerder liep de bal vlak voor tijd binnen: 1-5. City klimt door de zege naar de eerste plaats. De voorsprong op achtervolger Arsenal bedraagt één punt. City toonde zich bovendien een uiterst productieve ploeg. Als The Citizens de komende weken/maanden zo door gaan zullen er nog de nodige records sneuvelen. Voor Spurs-manager Tim Sherwood was het zijn eerste competitienederlaag sinds zijn aantreden.

Chelsea - West Ham United 0-0
Het doelpuntloze gelijkspel tegen de laagvlieger is een flinke streep door de rekening voor Chelsea-manager José Mourinho. Zijn ploeg laat immers na in punten gelijk te komen met nummer twee Arsenal. Door de winst van Manchester City is de achterstand van Chelsea op de nieuwe koploper nu drie punten.

Chelsea is al wel acht competitieduels ongeslagen, maar tegen het stugge West Ham kwam de zesde zege op rij er niet. Hoewel de ploeg van Mourinho een overwicht had en West Ham zich terugtrok op eigen helft, kon de ban niet gebroken worden. West Ham verkeert ook na vandaag nog volop in degradatiezorgen met maar één puntje meer dan hekkensluiter Cardiff City.

Sunderland - Stoke City 1-0
In de degradatieclash heeft Sunderland drie zeer kostbare punten gepakt. Adam Johnson werd met zijn doelpunt na zeventien minuten de matchwinner. Bij Stoke City konden de basisspelers Erik Pieters en Oussama Assaidi de derde verliespartij op rij niet voorkomen. Stoke is nu al zes wedstrijden achter elkaar zonder overwinning.

Direct na rust vertroebelde het zicht van Stoke op een goed resultaat alleen nog maar meer toen Steven N'Zonzi zijn tweede gele kaart kreeg. Opvallend was wel het lange uitblijven van een invalbeurt van John Guidetti, die pas in de 91ste minuut het veld betrad. De huurling van Manchester City en voormalig publiekslieveling van Feyenoord sprak zich al twee weken na zijn komst uit over zijn geringe aandeel in de duels met Crystal Palace (competitie) en Chelsea (FA Cup). Alleen in die eerste wedstrijd mocht hij even invallen. In de minuten die hem gegeven waren, kon hij de nederlaag niet voorkomen. Stoke is na vanavond zestiende, terwijl Sunderland inmiddels op een puntje achterstand zeventiende is.

Aston Villa - West Bromwich Albion 4-3

Leandro Bacuna viert zijn treffer met de fans op Villa Park.

Het leukste duel van vanavond in de Premier League was het treffen tussen Aston Villa en West Bromwich Albion. Voor rust werd er liefst zes keer gescoord. Binnen negen minuten stonden Ron Vlaar, Leandro Bacuna en Karim El Ahmadi al met 0-2 achter door goals van Chris Brunt en Fabian Delph (eigen goal). Via Andreas Weimann en Bacuna werd die achterstand weggewerkt en nog voor rust maakte Delph zijn fout goed met de 3-2. Nog was het niet gedaan met het vuurwerk, want Youssouf Mulumbu zorgde op slag van rust voor 3-3.

Na rust viel er slechts één treffer. Christian Benteke mocht aanleggen voor een penalty en bezorgde Aston Villa zo een zwaarbevochten overwinning. Aston Villa is daardoor tiende en West Bromwich bungelt onderaan de middenmoot.