City en PSG tonen hun spierballen nu ook aan Europa

Reacties

Paris Saint-Germain en Manchester City waren de afgelopen vijf jaar met afstand het meeste geld kwijt aan transfers. De steenrijke clubs konden die uitgaven echter nog geen vervolg geven met succes in de Champions League. Woensdagavond strijden ze beiden om het eerste ticket naar de halve finale sinds de aanwezigheid van het grote geld.

City en PSG tonen hun spierballen nu ook aan Europa

Sheikh Mansour uit de Verenigde Arabische Emiraten nam Manchester City in 2007 over. Sindsdien gaf de club ruim 1,1 miljard euro uit aan transfers, terwijl er 'slechts' een kleine 300 miljoen euro aan transferinkomsten binnenkwam. Met een negatief saldo van een slordige 850 miljoen euro in negen jaar tijd kunnen we gerust stellen dat geld geen rol speelt bij de huidige nummer vier van Engeland.

De gigantische uitgaven leidden tot succes in Engeland met twee kampioenschappen en twee tweede plaatsen in de laatste vier seizoenen. In de Champions League kwam de ploeg echter nooit verder dan de achtste finales. Een doorn in het oog van de eigenaar, die mikt op eindwinst. Dit seizoen hebben The Citizens zich via Dinamo Kiev dan eindelijk geplaatst voor de kwartfinale. Daarin treffen zij hun financiële equivalent uit Frankrijk.

De Qatar Sports Group nam Paris Saint-Germain in 2011 over. Van een rustig begin was geen sprake bij de Franse topclub. In de eerste transferperiode gaven de Fransen al meer dan honderd miljoen euro uit, het jaar daarop werden met het aantrekken van onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Lucas Moura en de transfervrije David Beckham echt alle registers opengetrokken. 'PSG heeft net als Manchester City een schitterend project', vergeleek trainer Laurent Blanc de twee clubs dinsdagavond.

Dat PSG zich manifesteert als koopclub blijkt wel uit het feit dat de Franse kampioen de afgelopen vijf jaar bij elkaar slechts 65 miljoen ontving aan de verkoop van spelers, terwijl de club zelf bijna 500 miljoen euro meer uitgaf. PSG is daarmee sinds de overname de ploeg met het meest negatieve transfersaldo van Europa, City volgt op gepaste afstand.

Ibrahimovic treurt na de uitschakeling door Barcelona in de kwartfinale van de Champions League vorig seizoen. De Zweed beschikt over een indrukwekkend palmares, maar won het miljoenenbal nog nooit.
Ibrahimovic treurt na de uitschakeling door Barcelona in de kwartfinale van de Champions League vorig seizoen. De Zweed beschikt over een indrukwekkend palmares, maar won het miljoenenbal nog nooit.

Door de geringe tegenstand dit seizoen in de competitie (PSG heeft een voorsprong van 25 punten op nummer twee AS Monaco) ligt de focus in Parijs met name in de tweede seizoenshelft volledig op het miljoenenbal. De club, met Zlatan Ibrahimovic voorop, hunkert naar Europees succes om de astronomische uitgaven eindelijk te belonen. De afgelopen drie seizoen was de kwartfinale het eindstation voor de club uit Parijs, die zich onlangs voor de vierde keer op rij tot kampioen van Frankrijk kroonde.

Bij City is de nachtkaars van de Premier League dit seizoen gedoofd, nu de achterstand op koploper Leicester City is opgelopen naar vijftien punten. 'Daardoor is de Champions League nu extra belangrijk', zei manager Manuel Pellegrini daarover. Dat al die uitgaven geen garantie voor succes zijn, bewees met name City de voorbije jaren in Europese wedstrijden. Toch zal één van de twee koopclubs dit seizoen eindelijk de halve finale van de Champions League bereiken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.