City bombardeert Stones tot duurste verdediger ooit

Reacties

Op één dag hebben de twee grootmachten uit Manchester twee transferrecords verbroken. Twaalf uur na de megatransfer van Pogba naar United, maakte City van John Stones de duurste verdediger ooit door 55,5 miljoen euro over te maken aan Everton.

City bombardeert Stones tot duurste verdediger ooit

Ronald Koeman raakt daar volgens City-directeur Txiki Begiristain 'een van de beste centrale verdedigers van Europa' kwijt, zoals de Spaanse oud-speler van Barcelona in een verklaring zegt. De 22-jarige Stones is met zijn opbouwende kwaliteiten een speler naar het hart van manager Pep Guardiola. 'Ik hou van de manier waarop hij speelt. We willen John helpen zijn kwaliteiten te laten zien en zich te verbeteren.'

Inderdaad, Stones is nog een speler in ontwikkeling. Afgelopen seizoen was de voormalig jeugdinternational met 33 Premier League-duels weliswaar basispeler, hij kreeg ook kritiek te verduren wegens enkele nonchalante optredens. Desondanks nam bondscoach Roy Hodgson hem mee naar het EK, waar de tienvoudig international centraal achterin derde keus was achter Chris Smalling en Gary Cahill en geen minuut in actie kwam op weg naar de achtste finale.

Rio Ferdinand, hier op het WK 2002 samen met rechtsback Danny Mills (nummer 2) in duel met de Braziliaanse spits Ronaldo, was jarenlang de duurste verdediger aller tijden.
Rio Ferdinand, hier op het WK 2002 samen met rechtsback Danny Mills (nummer 2) in duel met de Braziliaanse spits Ronaldo, was jarenlang de duurste verdediger aller tijden.

Een gearriveerde vedette is Stones dus allerminst, maar toch draagt hij nu al het etiket van duurste verdediger aller tijden. Rio Ferdinand, de man die die titel jarenlang toekwam, voorspelde zijn landgenoot onlangs een grote toekomst. 'De laatste twee toernooien hebben we geen speler gehad die van achteruit opbouwt, zijn voet aan de bal heeft en zegt: "laat ik die even bij me houden of inschuiven op het middenveld". Iemand als Stones kan iets extra's geven aan het team.'

Vanwege die opbouwende kwaliteiten lijken Stones en het City van Guardiola elkaar als gegoten te zitten, maar de reputatie van de talentvolle Engelsman is nog niet van dezelfde statuur als Ferdinand zelf toen die begin deze eeuw twee keer het wereldrecord verbrak met transfers naar Leeds United en Man Utd (zie tabel onder). En Lilian Thuram was al wereld- en Europees kampioen toen Juventus in 2001 ruim veertig miljoen euro voor hem neertelde.

Tot deze dinsdag betaalde alleen Paris Saint-Germain meer voor een verdediger. In 2014 kwam David Luiz voor 49,5 miljoen euro over van Chelsea. Twee jaar later geldt Stones als duurste verdediger ooit en hebben de clubs uit Manchester op één dag 160 miljoen euro over de balk gesmeten. Eerder telde het United van José Mourinho immers al 105 miljoen neer voor Pogba. De transferperiode duurt nog bijna een maand, maar de uitgaven gaan bij beide clubs al richting de 200 miljoen.

Duurste verdedigers aller tijden
Speler Van Naar Bedrag Jaar
John Stones Everton Man City 55,6 miljoen 2016
David Luiz* Chelsea PSG 49,5 miljoen 2014
Rio Ferdinand* Leeds United Man United 46,0 miljoen 2002
Nicolás Otamendi Valencia Man City 44,6 miljoen 2015
Thiago Silva AC Milan PSG 42,0 miljoen 2012
Lilian Thuram* Parma Juventus 41,5 miljoen 2001
Javi Martínez Athletic Bilbao Bayern 40,0 miljoen 2012
Eric Bailly Villarreal Man United 38,0 miljoen 2016
Luke Shaw Southampton Man United 37,5 miljoen 2014
Dani Alves Sevilla Barcelona 35,5 miljoen 2008

*betekende destijds een record. Bedragen in euro's en op basis van Transfermarkt.de.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.