Cillessen van Ajax-bank naar Oranje-basis: 'Gaat hard'

Op een 'paar kleine schoonheidsfoutjes na' speelde Jasper Cillessen tegen Turkije (2-0) een uitstekende wedstrijd. De doelman, die de aan zijn pols geblesseerde Michel Vorm verving, straalde rust en vertrouwen uit.

'Toen ik hoorde dat ik mocht spelen, dacht ik: kom maar op', vertelt de keeper van Ajax aan Voetbal International. 'Toen ik het veld op kwam, was ik wel onder de indruk van de atmosfeer vol striemende fluitconcerten, maar ik kan wel genieten van zo'n rode muur supporters, al heb ik me geen moment onder druk gevoeld, of zo.'

Na rust voorkwam Cillessen met een prachtige redding een Turkse treffer. Hij vierde de save uitbundig. 'Ik kreeg niet zo gek veel te doen, dus als je dan op zo'n moment zó'n bal pakt, geeft dat voldoening. Die bal werd van richting veranderd en ik moest volledig gestrekt. Van zo'n redding geniet ik zelf ook. Het was bovendien een belangrijk moment in de wedstrijd, zo rond de zeventigste minuut. Als de Turken hadden gescoord, kon de wedstrijd kantelen, kunnen er gekke situaties ontstaan. maar doordat ik 'm pakte, veranderde er niks aan het spelbeeld.'

Het gaat snel met de doelman, een aantal weken geleden was hij bij Ajax nog tweede keeper achter Kenneth Vermeer. 'Het gaat zeker hard. Als je je gek laat maken, kan dat leiden tot fouten, maar ik heb gelukkig een nuchter karakter. Dat het zo snel gaat, is leuk, maar het betekent ook dat het eveneens weer snel de andere kant op kan gaan. Dat wil ik voorkomen en daarom ben ik blij met deze wedstrijd. Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na, ben ik tevreden.'