'Chung: gratis privéjet en hotelupgrades'

Reacties

De Zuid-Koreaan Chung Mong-Joon (61) heeft tegenover de BBC laten weten dat hij de FIFA wil gaan veranderen. Volgende maand zou hij in Europa zijn kandidatuur formeel willen aankondigen. Met Chung strijdt opnieuw een besmette official om de voorzittersstoel. Iemand die medeverantwoordelijk is voor de deplorabele staat van de FIFA.

'Chung: gratis privéjet en hotelupgrades'

Net als Platini was de topman van Hyundai betrokken bij de WK-verkiezingen voor 2018 en 2022. En dat niet alleen. De miljardair zetelde liefst zeventien jaar in het FIFA-bestuur. Zijn uitspraak dat 'FIFA een gesloten organisatie is die er louter is voor vertrouwelingen van Blatter' moet dan ook met een korreltje zout worden genomen. Chung was zelf vice-president van 1994 en 2011. Eerst onder João Havelange, daarna onder Blatter.

In de metershoge dossiers over Qatar 2022 kwam zijn naam de afgelopen jaren regelmatig terug. De vraag is welke rol hij speelde in de WK-gunning aan Qatar. Zijn eigen Zuid-Korea was in de race voor het WK 2022. Maar The Sunday Times onthulde vorig jaar een geheime stemafspraak tussen Chung en de toenmalige leider van het Qatarese voetbal: Mohamed Bin Hammam.

Deze Bin Hammam was destijds de leider van de Aziatische voetbalconfederatie, de AFC, en tevens FIFA-official. Eerder waren ze gezworen vijanden nadat Bin Hammam hem openlijk had beschuldigd van het beïnvloeden van de Aziatische verkiezingen met enveloppen (wat Chung met klem ontkende), maar in de aanloop naar de WK-verkiezingen van 2010 vonden ze elkaar. Uit mails die de Engelse krant citeerde, bleek dat zij in een latere stemronde op elkaar zouden stemmen indien Zuid-Korea of Qatar werd uitgeschakeld.

Aan deze deal was volgens de The Sunday Times een lang spel van fêteren en luxe behandelingen vooraf gegaan. Samen met zijn vrouw, twee dochters, nicht en twee assistenten genoot Chung tijdens het WK 2010 van trips in de privéjet van de toenmalige Qatarese AFC-baas. Tevens ontving Chung op kosten van de AFC standaard upgrades naar presidentiële suites van exclusieve vijfsterrenhotels en kosteloos vervoer met het nieuwste en duurste model Hyundai of Mercedes. Chung wilde destijds niet reageren op de beschuldigingen in de krant.

De Amerikaanse onderzoeker Michael Garcia zet in zijn explosieve WK-rapport, waarvan alleen een samenvatting openbaar is, bovendien vraagtekens bij het Zuid-Koreaanse bid voor het WK 2022. Zo beloofde Chung om voetbalprojecten met een totale waarde van 777 miljoen dollar op te zetten. Chung schreef hierover brieven aan FIFA-bestuursleden. Deze fraaie subsidie werd uiteindelijk gelinkt aan het WK 2022 en ook genoemd in de presentatie van het bid-team. 'Dat wekte op zijn minst de schijn van een conflict of het aanbod van voordelen aan FIFA-officials in een poging hun stem te beïnvloeden', aldus Garcia.

In 2011 verliet Chung met slaande deuren de FIFA. Blatter was woest, toen Chung eind 2010 liet doorschemeren dat hij zich kandidaat wilde stellen voor de presidentsverkiezingen van 2011. Niet veel later zegde de Aziatische AFC het vertrouwen in hem op en werd hij niet meer gekozen als FIFA-afgevaardigde namens Azië. Hij verloor zijn stoeltje aan Prins Ali. Na zijn vertrek uitte de miljardair felle kritiek. In zijn memoires noemde hij Blatter 'een dictator' en 'een klein blaag'.

Na zijn pijnlijke nederlaag in 2011 is het maar de vraag in hoeverre Chung nu wel steun geniet in zijn eigen Aziatische confederatie. De AFC-voorzitter, sjeik Salman uit Bahrein, die sinds 2013 eveneens in het FIFA-bestuur zetelt, prees Platini gisteren de hemel in. 'Hij is een unieke kandidaat.' Chung noemt Platini juist 'een product van de huidige structuur bij de FIFA'. En hijzelf dan? Het spreekt in zijn voordeel dat hij tijdens zijn FIFA-carrière meerdere malen pleitte voor onderzoeken en Blatter soms openlijk bekritiseerde. Zo bleek hij tijdens een toespraak voorafgaand aan de presidentsverkieizngen van 2002, aan de vooravond van het WK in zijn eigen Zuid-Korea, een vooruitziende blik te hebben:

De trots van de FIFA, onze trots, is gekrenkt. De FIFA is verdeeld. Wij, de bezorgde leden, hebben geprobeerd alle problemen in kaart te laten brengen door een interne controlecommissie in te stellen, maar deze werd eenzijdig geschorst. Volgens mij gaat dit congres beslissen over het lot van de FIFA en het voetbal op lange termijn. De echte problemen van de FIFA zijn niet voorbij na de verkiezing. Het probleem is: zal de FIFA in staat zijn ons prestige en respect te herstellen?

Wel blijft de vraag waarom de financieel onafhankelijke Chung zo lang bleef zitten als hij het fundamenteel oneens was met Blatter. Chung werkte al acht jaar eerder dan Platini voor de FIFA. Als hij schuldigen wil aanwijzen voor de verrotte cultuur, dan zal hij toch ook zelf in de spiegel moeten kijken. Platini, Chung. Beide mannen passen prima bij de huidige FIFA waar het niet gaat om problemen oplossen, maar om elkaar aftroeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.