Chelsea nadert Arsenal, Meulensteen verliest van Everton

Chelsea is door een nipte overwinning op Crystal Palace ingelopen op koploper Arsenal, dat eerder zaterdag met 6-3 verloor van Manchester City. Manager René Meulensteen verloor met Fulham van Everton, terwijl Vurnon Anita en Tim Krul met Newcastle United gelijkspeelden tegen het Southampton van Jos Hooiveld.

Chelsea-Crystal Palace 2-1
Al na zestien minuten kwam Chelsea in eigen huis op voorsprong. Fernando Torres was attent toen een schot van Willian via de paal weer terug het veld in kwam. Lang kon Chelsea, dat zich midweeks als groepswinnaar plaatste voor de knock-outfase van de Champions League, niet van de voorsprong genieten. Met een knappe volley zette Marouane Chamakh de ploegen op gelijke hoogte.

Nog voor rust kwam de eindstand op het scorebord. Ramires (foto boven) bezorgde met een fraaie knal Chelsea een nieuwe voorsprong. In het tweede bedrijf bleef de ploeg van manager José Mourinho met kunst- en vliegwerk overeind, waardoor de Londenaren nu op de tweede plek staan.

De achterstand op Arsenal bedraagt twee punten en Manchester City volgt op een punt van Chelsea, Everton op twee. Liverpool kan zondag door te winnen bij Tottenham Hotspur op gelijke hoogte komen met Chelsea. Crystal Palace blijft negentiende en verkeert in flinke degradatiestress.

Everton-Fulham 4-1
Everton blijft goed presteren in de Premier League. Met John Heitinga negentig minuten op de bank werd zaterdag het Fulham van manager René Meulensteen en doelman Maarten Stekelenburg verslagen. Leon Osman opende op aangeven van voormalig Ajacied Steven Pienaar na achttien minuten de score. Hij schoot de bal buiten bereik van Stekelenburg in de hoek.

Halverwege de tweede helft was het Dimitar Berbatov die vanaf de penaltystip de gelijkmaker produceerde. Een punt was Fulham niet gegund. Seamus Coleman hielp Everton weer aan de leiding. Gareth Barry gooide het duel definitief in het slot door de 3-1 te maken. Kevin Mirallas bepaalde met een schot dat onder Stekelenburg door ging de eindstand op 4-1.

Door de zege is Everton voorlopig vierde op een punt achter Manchester City. Liverpool kan later dit weekend nog wel voorbij komen. Fulham is nog altijd achttiende.

Newcastle United – Southampton 1-1
Subtoppers Newcastle United en Southampton hebben elkaar in evenwicht gehouden. Met dat punt schieten beide teams weinig op. Newcastle klimt naar de zesde plaats, maar als Tottenham Hotspur minimaal een punt overhoudt aan het duel met Liverpool passeert het The Magpies weer. Southampton blijft op de achtste positie staan.

Bij thuisploeg Newcastle speelden Tim Krul en Vurnon Anita de volledige wedstrijd, terwijl bij Southampton Jos Hooiveld negentig minuten van de partij was in de achterhoede. Yoan Gouffran (foto rechts) opende in de 28ste minuut de score door Southampton-keeper Paulo Gazzaniga te omspelen en de bal in te tikken. Namens de bezoekers maakte Jay Rodriquez na ruim een uur de gelijkmaker. Loïc Remy kreeg in de slotfase een uitgelezen kans om Newcastle alsnog aan de zege te helpen, maar in kansrijke positie schoot hij de bal naast.

Bij een curieus incident tikte Moussa Sissoko scheidsrechter Mike Jones in zijn gezicht. De Franse middenvelder kreeg een duw van Gazzaniga en in een reflex raakte hij arbiter Jones. Die liep daarbij een bloedneus op, maar kon wel lachen om het incident.