Cerny en Younes houden Ajax tegen Twente op titelkoers

Reacties

Een wedstrijd voor het einde ligt Ajax nog altijd op koers om kampioen van de Eredivisie te worden. FC Twente werd in De Arena op overtuigende wijze aan de kant gezet, met dank aan Vaclav Cerny en Amin Younes: 4-0.

Cerny en Younes houden Ajax tegen Twente op titelkoers

Dat Ajax-trainer  Frank de Boer in het laatste thuisduel van het seizoen koos voor Vaclav Cerny (18) als rechtsbuiten wekte vooraf veel verbazing. De Tsjechische vleugelaanvaller deed weliswaar al van zich spreken met een winnend doelpunt in Glasgow tegen Celtic  (1-2), maar hij was nog niet eerder in de basis gestart. In de 37ste minuut bleek het opstellen van Cerny een gouden greep van De Boer, want uitgerekend de basisdebutant brak de ban tegen het stugge Twente. Hij werd gelanceerd door Joël Veltman en schoot in de korte hoek raak.

De treffer van Cerny kwam als geroepen, want Ajax had tot die tijd veel moeite om tot grote kansen te komen. Spits Arek Milik was nog het gevaarlijkst met twee vrije trappen, waarbij Twente-goalie Nick Marsman een antwoord paraat had. De Tukkers werden in de openingsfase gevaarlijk via Zakaria El Azzouzi. De Ajax-huurling liep zich twee keer slim vrij in het strafschopgebied, maar had het vizier niet op scherp staan.

Nemanja Gudelj is dolbij met doelpuntenmaker Vaclav Cerny.
Nemanja Gudelj is dolbij met doelpuntenmaker Vaclav Cerny.

Pas na de openingstreffer van Ajax beet Twente offensief serieus van zich af. Dat had vlak voor rust succes op kunnen leveren toen Jerson Cabral aan de aandacht ontsnapte van Ajax-linksback Kenny Tete, die de geschorste Mitchell Dijks verving. Cabral kon de vrijstaande Hakim Ziyech de bal vervolgens op een presenteerblaadje aanbieden, maar besloot zelf een poging te ondernemen. Dat zwakke schot bleek een simpele prooi voor doelman Jasper Cillessen.

Na de hervatting leek vooral Ziyech van plan om de Amsterdamse titelkansen een knauw te geven. De spelmaker van Twente maakte twee goals en gaf vier assists in zijn voorgaande vijf Eredivisie-duels met Ajax. Dit keer was Ziyech goed voor enkele spectaculaire schoten van afstand, maar dat bleek onvoldoende om Cillessen te verschalken.

Nick Viergever had Ajax wat meer ademruimte kunnen verschaffen toen hij na een snelle counter alleen opdook voor Marsman. De paal stond een tweede Amsterdamse goal echter in de weg. Zo bleef het duel spannend tot de slotfase, waarin Jairo Riedewald zijn rentree maakte. Tien minuten voor tijd was het Mike van der Hoorn die Ajax in veilige haven bracht door een voorzet van Amin Younes binnen te koppen: 2-0.

Ajax slaagde er vervolgens in om te werken aan het doelsaldo. Invaller Viktor Fischer, die Cerny afloste, schoot vanaf twintig meter droog raak. Opnieuw was het voorbereidende werk van Younes. De Duitser zorgde vervolgens zelf voor het slotstuk met een fraai schot: 4-0.

Slotdag
De ruime zege betekent dat de Amsterdammers op de slotdag een marge van zes doelpunten hebben naar achtervolger PSV, dat met 6-2 van SC Cambuur won. De Eindhovenaren gaan nog op bezoek bij subtopper PEC Zwolle, terwijl Ajax naar degradatiekandidaat De Graafschap gaat. Beide teams hebben 81 punten.

Twee assists en een doelpunt. Amin Younes was niet te stoppen in de slotfase.
Twee assists en een doelpunt. Amin Younes was niet te stoppen in de slotfase.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.