Celtic heeft Schotse landstitel binnen na zege op Aberdeen

Celtic heeft het vijfde kampioenschap op rij veiliggesteld met een 3-2 zege op nummer twee Aberdeen. Patrick Roberts (foto) was als maker van twee doelpunten de grote man bij The Bhoys.

De negentienjarige buitenspeler werd in februari bij Manchester City opgepikt door de groen-witten uit Glasgow en was in de slotweken van de competitie op de rechterflank de vaste keuze van de vertrekkende manager Ronny Deila. In de totaal acht Premiership-wedstrijden waarin de huurling in actie kwam trof hij drie keer doel.

In de zevende minuut van het kampioensduel van Celtic voegde hij daar op fraaie wijze een treffer toe aan dat totaal. De linksbenige Engelsman begon op veertig meter van het doel van Aberdeen-goalie Adam Collin vanaf de zijlijn aan een dribbel richting het centrum en die actie eindigde op de rand van het strafschopgebied, toen hij de bal met een hard schot in de linkerhoek joeg.

Patrick Roberts (links) verschalkte Aberdeen-doelman Adam Collin in het kampioensduel van Celtic liefst twee keer. De negentienjarige Engelsman had daarmee een groot aandeel in de 3-2 zege.

In de twintigste minuut pikte de ontketende Roberts ook zijn vijfde competitietreffer in dienst van Celtic mee, waarna Mikael Lustig al in de 49ste minuut de 3-0 liet aantekenen. The Bhoys leken daardoor al vroeg in de wedstrijd verzekerd van de vijfde titel op rij, maar Aberdeen liet de thuisploeg nog link zweten door via Niall McGinn (58ste minuut) en Andrew Considine (64ste minuut) nog terug te komen tot 3-2. Een gelijkspel of zege zat er echter niet meer in voor de bezoekers.

Daardoor kan Celtic het kampioensfeest nu officieel gaan vieren. De club was door het superieure doelsaldo en de negen punten voorsprong - met nog drie speelronden te gaan - op Aberdeen al officieus zeker van de titel, maar is met nog twee duels op het programma en een voorsprong van twaalf punten nu ook theoretisch niet meer te achterhalen.