Casillas houdt titelstrijd spannend in beladen O Clássico

De titelstrijd in Portugal blijft ongekend spannend door de 1-1 remise tussen Benfica en FC Porto. In een cruciale en zwaar beladen O Clássico hield Iker Casillas zijn ploeg zondagavond in de race om het kampioenschap.

In de wetenschap dat het eindelijk een noemenswaardig gat kon slaan met Porto begon koploper Benfica op agressieve wijze aan de kraker. Dat leverde al na vijf minuten succes op, toen Jonas bewust tegen Felipe opliep en de makkelijk gegeven penalty zelf recht door het midden achter Casillas knalde.

De verhitte sfeer in het Estádio da Luz sloeg duidelijk over op de doelpuntenmaker, die enkele minuten na zijn goal bewust bij de zijlijn tegen Porto-coach Nuno Espírito Santo aanbotste en vervolgens kermend naar de grond ging. Daardoor was het eerste opstootje van de wedstijd een feit.

Na een kwart duel kwam Porto langzaam wat beter in de wedstrijd. De grootste mogelijkheid voor de bezoekers was een vrije trap van hun meest dreigende speler, Yacine Brahimi. Zijn poging werd knap gepareerd door doelman Ederson. Aan de andere kant liet Luisão, die op 36-jarige leeftijd nog altijd aanvoerder is van O Glorioso, het vervolgens na de marge te verdubbelen met een kopbal.

Porto kwam uitstekend uit de startblokken na de onderbreking. Na een poging van André André kreeg Benfica de bal niet weg en schoot Maxi Pereira de bal in de korte hoek, na een knappe borstaanname. Een pikant doelpunt, aangezien de rechtsback een verleden heeft bij Benfica en in 2015 overstapte naar de rivaal.

Na de gelijkmaker gingen beide ploegen vol overgave en zonder reserve op zoek naar de voorsprong. Porto was daar dichtbij toen Tiquinho Soares stuitte op de uit zijn doel stormende Ederson. Aan de andere kant eiste zijn 35-jarige collega Casillas een heldenrol op met fantastische reddingen op inzetten van Jonas en Konstantinos Mitroglou. Doordat hij zijn doel in de slotfase schoon hield loopt Benfica niet verder uit in de titelrace.

De achterstand van Porto op Benfica, dat de afgelopen drie jaar de titel pakte en nu met 65 punten de dans leidt, blijft daardoor met nog zeven speelrondes te gaan beperkt tot slechts één punt. Nummer drie Sporting Lissabon, dat competitietopscorer Bas Dost (24 goals) herbergt, bevindt zich met 54 punten (zeven punten voor op Vitória Guimarães) in niemandsland.