Cambuur bevestigt sterke thuisvorm met zege op PEC

Cambuur stijgt van de zeventiende naar de veertiende plaats in de Eredivisie na een klinkende 3-1 overwinning op PEC Zwolle. Het is de zevende thuiszege dit seizoen van Cambuur, dat liefst 22 van zijn 26 punten in eigen stadion behaalde.

PSV-huurling Marcel Ritzmaier was in de eerste helft de grote man bij Cambuur. De Oostenrijkse middenvelder opende in de negende minuut de score met een subtiel stiftje over Diederik Boer na een defensief slippertje van Giovanni Gravenbeek. Kort daarvoor had Erik Bakker namens de thuisclub net naast geschoten.

Een kwartier na de goal van Ritzmaier had Cambuur op 2-0 moeten komen, toen Elvis Manu en Jody Lukoki samen opstoomden richting het doel van Boer. De van Feyenoord geleende Manu legde de bal af op Ajax-huurling Lukoki, maar had beter zelf kunnen schieten, want Bart van Hintum snoepte de bal af van Lukoki. De 2-0 kwam er vijf minuten voor rust alsnog. PEC Zwolle kreeg een voorzet van Lukoki niet weg, waarna Martijn Barto (foto) van dichtbij scoorde.

Cambuur bleef ook in de tweede helft de betere partij en nam in de 51ste minuut verder afstand van Zwolle. Uitgerekend Barto, in de pikorde derde keus achter de geblesseerden Michiel Hemmen en Bartholomew Ogbeche, maakte na een corner zijn tweede doelpunt van de middag. In de 78ste minuut deed Mateusz Klich wat terug na een assist van Bram van Polen (3-1). Het was het eerste (!) Zwolse schot op doel van de wedstrijd.

Door de overwinning passeert Cambuur drie clubs op de ranglijst (ADO Den Haag, NEC en FC Utrecht), waardoor het van de zeventiende naar de veertiende plaats stijgt. PEC blijft negende, maar kan zondagmiddag ingehaald worden door FC Groningen en NAC Breda, die tegen respectievelijk Go Ahead Eagles en Feyenoord spelen. PEC ontvangt volgend weekeinde Heracles Almelo, terwijl Cambuur dan nummer laatst Roda JC ontvangt.