Brown bezorgt Man Utd zege, Van Persie scoort weer

Manchester United heeft een moeizame overwinning geboekt op Sunderland. Dat gold niet voor Arsenal, dat in eigen huis eenvoudig afrekende met West Bromwich Albion.

Manchester United - Sunderland 1-0Voorafgaand aan het thuisduel met Sunderland werd uitgebreid stilgestaan bij het jubileum dat Sir Alex Ferguson zondag viert. De Schot is dan exact 25 jaar manager van The Mancunians en aan de vooravond daarvan boekte hij zijn 837ste zege. Al ging dat wel heel moeizaam. Sunderland bleek een taaie opponent op Old Trafford en Man Utd had de hulp van Wes Brown nodig.

De verdediger, die in de periode 1996-11 onder contract stond bij Manchester United, kopte op slag van rust de 1-0 achter zijn eigen doelman Keiren Westwood. De doelman speelde een geweldige wedstrijd en voorkwam dat de thuisclub meer scoorde. Danny Welbeck, Javier Hernández en Wayne Rooney zagen hun inzetten telkens gered worden door de sterk keepende Ier.

Door de overwinning heeft Man Utd nu 26 punten uit elf wedstrijden, waardoor het Newcastle United - dat eerder op de dag Everton met 2-1 versloeg - passeert. De achterstand op koploper Manchester City bedraagt twee punten, terwijl The Citizens ook nog een wedstrijd minder speelden. Sunderland blijft teleurstellend veertiende staan in de Premier League.

Blackburn Rovers - Chelsea 0-1Chelsea heeft drie kostbare punten veroverd op bezoek bij laagvlieger Blackburn Rovers. Gemakkelijk ging het niet voor de ploeg van André Villas-Boas. De Portugees zag hoe beide ploegen met de brilstand op het scorebord de rust ingingen.

Kort na de onderbreking was Frank Lampard zoals al veel vaker in zijn loopbaan het goudhaantje. De middenvelder kreeg bij zijn treffer wel flink hulp van Branislav Ivanovic. De Serviër stoomde op langs de rechterflank, kapte zijn directe tegenstander uit en bediende zijn collega op schitterende wijze met buitenkant rechts. Lampard knikte de bal al vallend in de hoek.

Die nipte voorsprong wist Chelsea over de finish te trekken, waardoor de ploeg mee blijft toen in de top. De achterstand op Manchester City, dat nog een duel tegoed heeft, bedraagt zes punten. Het verschil met nummers twee en drie, Manchester United en Newcastle United, is respectievelijk vier en drie punten. Blackburn Rovers kan maar niet loskomen van de degradatieplekken en vergaarde pas zes puntjes in de Premier League.

Liverpool - Swansea City 0-0Het zat Liverpool niet mee zaterdag. Tegen Swansea werd niet gescoord: 0-0. The Reds waren erg dominant op Anfield. De paal, lat en de excellerende Michel Vorm stonden een overwinning voor Liverpool echter in de weg.

Met name Andy Carroll was erg dicht bij de openingstreffer. Zijn inzet eindigde op de lat. Ook het inbrengen van Dirk Kuijt na rust kon het verschil niet maken bij de thuisploeg. Al kon Kuijt de heldenstatus wel al proeven. In de 86ste minuut dacht de Katwijker met een kopbal de 1-0 te scoren. Vanwege buitenspelval werd het doelpunt afgekeurd en bleef de score op Anfield 0-0.

Arsenal - West Bromwich Albion 3-0Robin van Persie heeft zijn uitstekende vorm uit de maand oktober doorgezet. De Oranje-international werd verkozen tot Speler van de Maand in de Premier League, en presteerde het tegen West Bromwich Albion om wederom een hoofdrol te spelen.

Na twintig minuten was het raak voor The Gunners. Waar doelman Ben Foster eerst nog redding kon brengen op een schot van Theo Walcott, was hij kansloos op de inzet van Van Persie. Zeventien minuten later stond de belangrijkste speler van Arsenal met een strakke pass op Thomas Vermaelen aan de basis van de 2-0.

De voorsprong werd vergroot naar 3-0, tevens de eindstand, door een treffer van Mikel Arteta. Ook bij het laatste doelpunt in het Emirates Stadium verzorgde Van Persie de assist. Arsenal komt nu op een gelijk aantal punten met Liverpool en staat zodoende op de zesde plaats.

Overige uitslagAston Villa - Norwich City 3-2 Foto: VI Images