Broederliefde in Europa League: 'Moeder Pogba zal lijden'

Reacties

Het Europa League-duel tussen Saint-Étienne en Manchester United staat donderdag in het teken van de broers Pogba. Het verhaal van een opmerkelijke voetbalfamilie.

Broederliefde in Europa League: 'Moeder Pogba zal lijden'

19 augustus 1990. In Conarky, de hoofdstad van Guinea, zag een tweeling het levenslicht. Yeo Mariba en Fassou Antoine noemde de twee jongens Florentin en Mathias. Amper acht maanden later verhuisde het gezelschap naar Frankrijk, waar het jongere broertje Paul werd geboren.

Alle drie gingen ze voetballen. Toch staan twee van de drie donderdag voor het eerst tegenover elkaar. In Manchester is het Florentin tegen Paul. Een familiefeestje.

De gebroeders Pogba op de tribune tijdens de EK-finale van 2016.
De gebroeders Pogba op de tribune tijdens de EK-finale van 2016.

De eerste keer op professioneel gebied welteverstaan. In hun jeugdjaren waren de Pogba's immers niet van de grasveldjes te krijgen. Vader Fassou Antoine was zelf een begenadigd voetballer en nam zijn drie zonen bijkans dagelijks mee naar het park. 'We oefenden op vrije trappen, strafschoppen, passes en meer', vertelde Florentin eerder aan FIFA.com. 'Onze vader liet ons houden van het spelletje. Zelf is hij nooit professional geworden, maar wij leven zijn droom. Ook onze moeder heeft gevoetbald. Dat we nu alle drie profs zijn maakt ze ontzettend trots.'

Het is een niet alledaags verhaal. Drie zonen die het allemaal schoppen tot het betaalde voetbal. Al zijn de gebroeders Pogba het levende bewijs dat het stempel profvoetballer niet voor iedereen hetzelfde betekent.

Mathias, Florentin en Paul begonnen samen op straat, in de huiskamer én op het veld. Hun eerste stappen in clubtenue zetten ze bij US Roissy-en-Brie, een club gelegen in een mindere wijk op twintig minuten rijden van Parijs. Hier speelden ze in een team met PSV'er Nicolas Isimat-Mirin, die sindsdien bevriend is met de drie broers.

Samen maakten ze deel uit van de eerste jeugdploeg die bij Roissy-en-Brie een beker veroverde. 'Ik zeg altijd dat ik vroeger al beter was dan Paul, haha. Maar serieus, Paul was toen al enorm goed', liet Isimat-Mirin optekenen door GOAL!. 'We zijn allemaal onze eigen weg gegaan, maar we bellen nog vaak. Sommige mensen zeggen dat ik wel een Afrikaanse gast lijk, omdat ik altijd aan de telefoon zit. Vaak gaat het met hen niet over voetbal. Daar weten ze zelf genoeg van door hun eigen ervaringen.'

Paul Pogba, de meest succesvolle van de drie.
Paul Pogba, de meest succesvolle van de drie.

En zo gebeurde het dat Paul, op dat moment een grote ster bij Juventus, zijn jeugdvriend Isimat-Mirin steunde bij zijn overgang van Monaco naar PSV. Zijn eigen carrièreverloop is bekend. Als Frans jeugdinternational verruilde in 2009 Le Havre voor Manchester United. De sterke speler werd gezien als één van de grootste talenten ter wereld. Een moderne middenvelder die kracht combineert een feilloze techniek.

Toch verliet de Fransman Manchester in 2012 via een achterdeur. Hij weigerde zijn aflopende contract te verlengen en trok naar Italië. Met drie competitiewedstrijden voor The Red Devils was het avontuur bij United mislukt. Pogba beproefde zijn geluk bij Juventus waar hij alsnog uitgroeide tot een speler van wereldklasse. Vier jaar later maakte hij één van de meest besproken transfers uit de voetbalgeschiedenis: niet alleen werd er meer dan honderd miljoen euro voor hem betaald, ook keerde de verloren zoon terug naar Old Trafford.

Inmiddels is Pogba een miljoenenbedrijf. De eerste voetballer met zijn eigen emoji op Twitter en twaalf miljoen volgers op Instagram. Qua populariteit doet hij nauwelijks onder voor Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. En zijn broers?

Mathias Pogba als vervanger van Zakaria El Azzouzi namens Sparta Rotterdam tegen Vitesse.
Mathias Pogba als vervanger van Zakaria El Azzouzi namens Sparta Rotterdam tegen Vitesse.

Laten we beginnen op Spangen. Mathias Pogba kennen we van Sparta Rotterdam. De boomlange spits, die voorheen uitkwam voor wat kleinere clubs in Engeland, Frankrijk, Italië en Schotland, wordt door trainer Alex Pastoor vooral gebruikt als stormram. Interviews op Het Kasteel gaan negentig procent van de tijd over zijn broertje. Sterker nog, het merendeel van de Sparta-supporters weet waarschijnlijk niet eens of hij links- of rechtsbenig is.

Broer Florentin is voor ons Nederlanders de meest onbekende. Ook hij heeft moeite om uit de schaduw van zijn broertje Paul te komen, al kan Florentin een indrukwekkender cv overleggen dan zijn tweelingbroer. Samen met Mathias ging hij op jonge leeftijd richting Celta de Vigo, maar keerde zonder speelminuten terug in Frankrijk. De verdediger werkte zich vervolgens vanuit Ligue 2 op en heeft inmiddels al 57 wedstrijden namens Saint-Étienne gespeeld op het hoogste Franse niveau. Hij leeft zijn eigen droom, zij het tegen een wat minder salaris.

Florentin Pogba in duel met Stephane Badji van Anderlecht.
Florentin Pogba in duel met Stephane Badji van Anderlecht.

Donderdagavond is het Pogba tegen Pogba. Niet alleen de familie maar ook heel Guinea, Frankrijk én de rest van de wereld kijkt mee. 'Dit is de mooiste wedstrijd die we ons hadden kunnen wensen', laat de oudste weten aan The Guardian. 'We speelden vroeger elke dag samen en het was onze wens om samen met z'n drieën in een profesionele match te staan. Dat is ons nog niet gelukt, maar twee van de drie tegen elkaar is ook al een sterke prestatie.'

Manchester United-manager José Mourinho gunt de broers Pogba de bijzondere ontmoeting op het veld, maar verwacht ook dat hun moeder het zwaar zal krijgen. 'Het is een mooi lot voor de familie Pogba, maar hun moeder zal ook lijden, want het is voor haar onmogelijk om te kiezen tussen haar zonen. Paul vertelde dat zijn moeder hoopt op een gelijkspel, maar uiteindelijk zal ze één gelukkige zoon en één ongelukkige zoon hebben', vertelde Mourinho op de website van Manchester United.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.