Bosz wilde verzwakte Ziyech al in de rust wisselen

Hakim Ziyech had tijdens zijn terugkeer in het Abe Lenstra Stadion moeite zijn stempel te drukken op het met 0-1 gewonnen uitduel van Ajax. De voormalig speler van SC Heerenveen was nog niet volledig hersteld van het griepje dat hem eerder deze week tegen Panathinaikos nog aan de kant hield.

Ziyech begon tegen zijn oude club desondanks weer in de basis, maar trainer Peter Bosz haalde hem in de 66ste minuut moegestreden naar de kant. 'Ik ben nog wat zwakjes', verklaarde Ziyech die wissel na afloop bij FOX Sports. 'Ik had na twintig minuten al door dat ik wel wat vermoeider werd. En aan het eind van de eerste helft ook. Dan moet je in de tweede helft gewoon slim zijn en eruit gaan.'

Bosz vond dat Ziyech uiteindelijk nog verrassend lang meedeed. 'Ik was al blij dat hij überhaupt kon spelen. Hij heeft het maximale eraan gedaan. In de rust was ik eigenlijk al van plan hem eraf te halen, maar hij wilde zelf graag nog even door. Hij heeft uiteindelijk nog een kwartier door kunnen spelen, maar toen was het ook echt op', aldus de trainer van Ajax, dat de druk op Feyenoord vergrootte door de zege.

Ziyech, die tussen 2012 en 2014 46 officiële duels speelde voor Heerenveen, had niet verwacht dat hij nog zo verzwakt zou zijn. 'Ik voelde me voor de wedstrijd gewoon goed, maar de wedstrijd had meer impact dan ik dacht. Het was een moeilijke wedstrijd. Pas na zestig minuten kwam er meer ruimte. Daarvan hebben wij goed gebruik gemaakt. Het was vooral een pittige wedstrijd. We speelden in de eerste helft niet ons eigen spel. We speelden veel lange ballen, dan kom je veel in de duels. Dat is juist wat Heerenveen wil en het is niet onze kwaliteit.'

Verder hield de Marokkaans international weinig speciale gevoelens over aan zijn terugkeer in Friesland, waar hij door een deel van de Heerenveen-supporters werd uitgefloten. 'Ik ben wel gewend dat mensen lopen te fluiten, het was niet anders deze keer', aldus Ziyech, die hier en daar nog wel een oude bekende begroette. 'Er zijn nog wel wat mensen uit de leuke tijd waar ik nog wel eens contact mee heb. Maar that's it. Ik heb niet echt veel vrienden hier.'