Bosz positief over test met video-arbiter: 'Zo eerlijk mogelijk'

Reacties

Ajax-trainer Peter Bosz ziet de komst van de videoscheidsrechter als een positieve ontwikkeling. Tijdens de KNVB-bekerwedstrijd tussen de Amsterdammers en Willem II van woensdag wordt getest met een zogeheten Video Assistent Referee. Dit is een wereldwijde primeur.

Bosz positief over test met video-arbiter: 'Zo eerlijk mogelijk'

'Ik denk dat het voor het hele betaalde voetbal een goede zaak is', zegt Bosz in gesprek met Ajax TV. 'Je kunt in korte tijd te horen krijgen of het een overtreding, penalty of buitenspel is. Als je op die manier honderd procent zeker bent van zulke beslissingen, komt dat de eerlijkheid van het spel alleen maar ten goede.'

Bosz kan zich niet vinden in de tegenstanders van de videoscheidsrechter. 'Het zou bij de charme van het spel horen, zeggen ze. Dat vind ik onzin. Als je onterecht een rode kaart krijgt, is dat gewoon een verkeerde beslissing van de scheidsrechter. Het spel moet zo eerlijk mogelijk verlopen.'

Afgelopen weekend ontstond er discussie over handsballen bij Heracles Almelo - Ajax en Vitesse - Go Ahead Eagles. Heracles kreeg zondag geen penalty na een handsbal van Mitchell Dijks, terwijl een dag ervoor de bal wel op de stip ging toen Go Ahead-verdediger Sander Fischer de bal met zijn hand raakte. 'Er zal eerst duidelijkheid moeten komen bij de scheidsrechters zelf. Ook een videoscheidsrechter die alles terug kan kijken, zal moeten zeggen of het een penalty is', aldus Bosz.

Scheidsrechter Danny Makkelie zal in de Amsterdam Arena (aftrap 20.45 uur) worden geassisteerd door video-arbiter Pol van Boekel. Een dag later wordt er bij de bekerwedstrijd Feyenoord - FC Oss opnieuw getest, maar dan zijn de rollen omgedraaid. Dergelijke testen werden nooit eerder uitgevoerd bij een officiële wedstrijd op het professionele niveau.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.