Bosz: 'Deze zege was nodig om vertrouwen terug te winnen'

Ondanks een matige eerste helft won Vitesse thuis van RKC Waalwijk (3-1). Volgens trainer Peter Bosz was deze zege de sleutel om uit het dal te komen.

Voorafgaande aan het duel met RKC bleef Vitesse vijf Eredivisieduels zonder zege en voor rust ging het opnieuw mis. RKC leidde met 1-0, waarop Bosz tegenover de NOS verzuchtte. 'De eerste helft ging het zoals in de afgelopen weken. We speelden zonder vertrouwen en bij de eerste counter scoorde RKC meteen.'

Bosz paste daarop een aanvallende wissel toe. Met Valeri Qazaishvili voor verdediger Guram Kashia en Renato Ibarra voor Bertrand Traore boog Vitesse de achterstand om in een 3-1 overwinning, maar Bosz eiste na afloop niet de credits op. 'Het belangrijkste was dat we binnen vijf minuten na rust twee keer scoorden. Ik had voor ogen om met Marko Vejinovic centraal achterin het initiatief te nemen en dat is goed gelukt. Met de goals kwam er weer vertrouwen en toen lieten we ook weer combinaties zien die er de afgelopen weken niet waren.'

Winnen was volgens Bosz de enige manier om de vertrouwenscrisis in Arnhem te beslechten. 'Dat we kunnen voetballen hebben we getoond, maar de afgelopen weken was ook duidelijk dat dit weg was. We hebben alles geprobeerd om dat op te lossen. We hebben gepraat, spelers laten staan, hard getraind en minder hard getraind. Uiteindelijk heb je gewoon een zege nodig om vertrouwen terug te winnen.'

Wereldgoal
RKC-trainer Erwin Koeman genoot voor rust van zijn elftal, maar stond toch met lege handen. 'We hebben geweldig gespeeld in de eerste helft. We gaven weinig ruimte weg en waren op de counter levensgevaarlijk. Het eerste doelpunt was een wereldgoal. Vitesse wisselde vervolgens in de rust aanvallend. Daarna maakten ze twee doelpunten en dan loop je tegen een nederlaag aan.'