Ingrepen Bosz bezorgen Vitesse tegen RKC weer eens zege

Vitesse heeft voor het eerst sinds 18 januari (2-1 bij PEC Zwolle) weer een wedstrijd gewonnen in de Eredivisie. Tegen RKC Waalwijk kwamen de Arnhemmers aanvankelijk moeilijk op gang, maar hadden de vele wijzigingen in het elftal uiteindelijk toch effect: 3-1.

Om niet voor de zesde keer zonder Eredivisiezege te blijven stuurde trainer Peter Bosz zondagmiddag een gewijzigd Vitesse het veld in. Niet alleen startten Frank van der Struijk en Rochdi Achenteh als vervangers van de geblesseerde Leerdam en de geschorste Patrick van Aanholt, ook liet Bosz clubtopscorer Lucas Piazón en de rappe Renato Ibarra op de bank ten faveure van Zakaria Labyad en Bertrand Traore.

Evander Sno was aangever bij de 0-1, maar kon de nederlaag van RKC niet voorkomen.

Aanvankelijk gebeurde echter niet wat Bosz voor ogen had. Niet Vitesse maar RKC was in de eerste helft immers de ploeg die het meeste gif in zijn spel had. De Arnhemmers maakten via Mike Havenaar en Bertrand Traore weliswaar ook aanspraak op een doelpunt, maar de ploeg van trainer Erwin Koeman was via de tegenstoot minstens even dreigend. Op die manier pakten de Brabanders recent nog punten tegen PSV (2-0), Go Ahead Eagles (2-2) en FC Utrecht (5-2).

Omdat Kenny Anderson na veertien minuten op aangeven van Evander Sno de bal langs Vitesse-doelman Piet Velthuizen schoof, leek RKC het scenario voor een nieuwe verrassende zege weer uit de kast te kunnen trekken. Daar kwam het echter niet van, ook omdat de RKC'ers voor rust verzuimden enkele kansrijke situaties uit te spelen. Zo schoot Daniël de Ridder uit wanhoop van dertig meter op doel, omdat hij geen afspeelmogelijkheden zag.

Vreugde bij Christian Atsu, Davy Pröpper en Renato Ibarra.

Dat kwam RKC na rust duur te staan, want Bosz koos bij het verlaten van de kleedkamers vol voor de aanval om een nieuwe zeperd te voorkomen. Met Valeri Qazaishvili voor verdediger Guram Kashia en Ibarra voor Traore trok Vitesse de wedstrijd vervolgens in razend tempo naar zich toe. In de vijftigste minuut tikte maakte Havenaar uit een voorzet van Achenteh al vallend gelijk. Twee minuten later krulde Qazaishvili de bal wonderschoon in de verre hoek na een prima combinatie met Ibarra.

Een Waalwijkse stunt zat er vervolgens niet meer in. Sterker nog, de Arnhemmers speelden de 2-0 nederlaag tegen FC Twente en de zware dompers in eigen huis tegen AZ (0-2) en ADO Den Haag (0-0) definitief van zich af toen de bal na een artistieke hakbal van Davy Pröpper en een afgeslagen schot van Ibarra voor de voeten van Christian Atsu viel: 3-1. Daardoor blijft Vitesse in de race om de bovenste plaatsen en moet RKC blijven vrezen voor degradatie.