Bloedstollende titelrace in Premier League: Liverpool wint en passeert City

Liverpool mag zich in ieder geval de komende uren koploper van de Premier League noemen. The Reds rekenden zaterdag in eigen huis met de nodige moeite af met degradatiekandidaat Watford en passeren lijstaanvoerder Manchester City, dat later op de dag op bezoek gaat bij Burnley.

Liverpool
2 - 0
Watford
Watford

Sadio Mané versperde Mohamed Salah dinsdag nog de weg naar het WK. De Senegalees kreeg van manager Jürgen Klopp rust tegen Watford, maar dat gold niet voor zijn Egyptische ploeggenoot. Salah verscheen net als Virgil van Dijk en Joe Gomez aan de aftrap. Die laatste was de vervanger van Trent Alexander-Arnold, die niet okselfris was en op de bank begon.

Watford verkeert in grote degradatieproblemen en kan ieder punt goed gebruiken. The Hornets begonnen sterk aan de wedstrijd op Anfield. Eerst kopte Cucho Hernández (goed voor drie doelpunten in de laatste drie wedstrijden) nog in de handen van Alisson Becker, daarna kreeg Juraj Kucka een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. De Watford-middenvelder stormde het vijandelijke strafschopgebied binnen, maar de Braziliaanse doelman hield Liverpool op de been met een knappe save.

Kopspecialist Jota
In de tegenstoot sloeg Liverpool genadeloos toe. De mee opgekomen Gomez leverde geheel in de stijl van Alexander-Arnold een perfecte, indraaiende voorzet af. Die plofte op het hoofd van Diogo Jota, die halverwege de eerste helft de openingstreffer binnenknikte (1-0). Opvallend is dat de Portugees, met zijn 1,78 meter bepaald niet de grootste van het stel, liefst zeven van zijn 23 Premier League-doelpunten namens Liverpool met zijn hoofd maakte.

Off-day Salah
Watford bleef loeren op de counter en liet Liverpool na rust opnieuw schrikken. Dit keer was het João Pedro die een grote kans kreeg. De Braziliaan schoot op aangeven van Ismaïla Sarr enkele centimeters naast. Niet lang daarna besloot Klopp in te grijpen en Mané in te brengen. Dat ging ten koste van Salah, die halverwege de tweede helft naar de kant ging. Het was pas de tweede keer dit seizoen dat de topscorer bij een basisplaats in de Premier League geen enkel schot op doel liet noteren.

Pas drie minuten voor tijd gooide Liverpool de wedstrijd in het slot. Bij een corner van Liverpool trok Kucka doelpuntenmaker Jota naar de grond met een soort rugbytackle. Scheidsrechter Stuart Attwell nam de overtreding in eerste instantie niet waar, maar de VAR deed dat wel. Attwelll bekeek de beelden en legde de bal op de stip. Invaller Fabinho pakte het cadeautje uit en verdubbelde de voorsprong van Liverpool (2-0).

Door de overwinning op Watford is Liverpool in ieder geval de komende uren koploper van de Premier League. The Reds staan met nog acht wedstrijden te gaan twee punten voor op Manchester City, dat om 16.00 uur in actie komt tegen het Burnley van Wout Weghorst. Saillaint detail is dat Liverpool en City volgende week lijnrecht tegenover elkaar staan.