Blatter: 'De waarheid moet boven tafel komen'

Reacties

Sepp Blatter juicht het besluit van de ethische commissie om het rapport van Michael Garcia te openbaren toe. Dat laat de voorzitter van de FIFA weten in een verklaring. Ook openbaart Blatter dat het uitvoerend comité in Cornel Borbély een tijdelijke opvolger heeft aangesteld voor Garcia en dat de toewijzing van de WK's niet wordt herzien.

Blatter: 'De waarheid moet boven tafel komen'

'Ik ben er blij mee dat de ethische commissie unaniem heeft besloten het rapport in een aangepaste versie te publiceren, zodra het onderzoek tegen de beschuldigde individuen is afgerond', stelt Blatter vrijdagmiddag. 'Het is een lang proces geweest om op dit punt te komen en ik snap de zienswijze van iedereen die kritisch is geweest. Maar het is altijd onze intentie geweest om de waarheid boven tafel te krijgen. Daarom hebben we immers de ethische commissie in het leven geroepen.'

De FIFA kreeg in de laatste weken veel kritiek, omdat het aanvankelijk geen actie ondernam na alle onrust die de samenvatting van het onderzoeksrapport van Hans-Joachim Eckert teweeg had gebracht. Blatter meent dat daar plausibele redenen voor zijn. 'Het rapport mag dan afgerond zijn, het onderzoek loopt nog. We moeten ervoor zorgen dat dit geen gevaar loopt', waarmee de 78-jarige Zwitser onder meer doelt op het beschermen van de personen die Garcia heeft geraadpleegd.

De gepubliceerde samenvatting van het rapport zorgde voor veel kritiek, omdat de bidteams van de organiserende landen van de WK's 2018 en 2022 vrijuit gingen. Blatter zegt dat ook de volledige versie van het rapport na de herziening door Domenico Scala geen corruptie aan het licht brengt. De organisatie van de komende twee mondiale eindtoernooien blijft in handen van Rusland en Qatar. Wel zijn de interne organen van de FIFA nog bezig zaken op te starten tegen enkele individuen.

Garcia
Blatter benadrukte ook nog maar eens het vertrek van Garcia te betreuren. 'Het werk wat de onderzoekskamer onder leiding van Garcia de afgelopen twee jaar heeft gedaan, heeft een waardevolle rol gespeeld in het handhaven van de FIFA-regels. Zijn vertrek neemt niet weg dat we meer dan ooit die ethische norm willen handhaven.'

Om dat te doen heeft het uitvoerend comité Cornel Borbély naar voren geschoven als tijdelijke vervanger van Garcia. Borbély maakte als vice-voorzitter van de onderzoekskamer van de ethische commissie al onderdeel uit van het onderzoeksteam van de Amerikaan. Op 29 mei zal tijdens een FIFA-congres in Zürich een definitieve opvolger van Garcia worden verkozen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.