Bizarre slotfase in Portugal: bellende VAR en 22 minuten extra tijd

De slotfase van de wedstrijd tussen FC Porto en Arouca eindigde zondagavond in een behoorlijke chaos. Porto maakte in de negentiende (!) minuut van de extra tijd de 1-1, maar tekende na de wedstrijd protest aan bij de Portugese voetbalbond vanwege het optreden van de arbitrage.

© Ziggo Sport
FC Porto
FC Porto
1 - 1
Arouca
Arouca

Porto stevende in eigen huis af op een nederlaag nadat Arouca na 84 minuten via Cristo González de leiding had genomen. De thuisploeg liet het er echter niet bij zitten en zette een slotoffensief in. Dat leek effect te hebben toen scheidsrechter Miguel Nogueira naar de stip wees vanwege een overtreding op Mehdi Taremi. Voordat de strafschop genomen kon worden, werd de arbiter echter door de VAR naar het scherm geroepen.

Er was één probleem toen Nogueira aan de zijlijn arriveerde: het scherm van de VAR werkte niet. De scheidsrechter kreeg vervolgens een telefoon in zijn hand gedrukt waarmee hij alsnog contact had met de VAR. Nogueira kon de beelden zelf niet zien en ging af op het oordeel van de videoscheidsrechter, die het geen penalty waard vond. Zo ging er een streep door de strafschop.

Ondertussen waren de negentig minuten al voorbij. Toen de wedstrijd eenmaal hervat was, maakte de arbitrage bekend dat er liefst zeventien minuten aan extra tijd bij kwamen. In die extra tijd wees Nogueira opnieuw naar de stip vanwege een overtreding op Taremi. Die penalty bleef staan, maar Galeno stuitte op de doelman van Arouca. De wedstrijd ging door en uiteindelijk kwam Porto in de negentiende minuut van de extra tijd alsnog op 1-1 via Evanilson.

Na de 1-1 werd er nog even doorgespeeld en uiteindelijk werd er na 22 minuten extra tijd afgefloten. Porto pakte zo alsnog een punt, maar blij was men niet met het optreden van de arbitrage. De club oordeelde dat de uitslag nietig moet worden verklaard omdat de scheidsrechter geen toegang had tot de beelden toen hij het eerste penaltymoment moest beoordelen. Porto schreef daarnaast over 'wangedrag van het scheidsrechtersteam'. Concurrent Benfica, de club van trainer Roger Schmidt, zette daarnaast vraagtekens bij de extreem lange extra tijd.