Bijltjesdag voor Nederlanders in FA Cup-toernooi

Voor John Heitinga, Tim Krul, Michel Kuipers en Boudewijn Zenden zit het FA Cup-toernooi erop. Hun club kregen klop in de vierde ronde. Alleen Gianni Zuiverloon bekert verder.

Everton-Birmingham City 1-2Everton reikte vorig seizoen nog tot de finale van het FC Cup-toernooi (waarin werd verloren van het door Guus Hiddink gecoachte Chelsea), maar in de huidige jaargang vormde de vierde ronde het eindpunt. Het in goede vorm verkerende Birmingham City won op Goodison Park met 1-2. Christian Benitez kopte de 0-1 binnen namens de gasten en Barry Ferguson verdubbelde de score na een knappe actie. Leon Osman bracht Everton nog wel terug in de wedstrijd, maar het bleef bij 1-2. John Heitinga (foto boven) maakte de negentig minuten vol bij de thuisclub.

Aston Villa-Brighton & Hove Albion 3-2Michel Kuipers hoopte op een stunt op Villa Park, maar de Nederlandse doelman kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 3-2 klop kreeg. Aston Villa kwam al na vijf minuten op voorsprong door een goal van Nathan Delfouneso. Brighton maakte nog wel gelijk, maar na rust sloeg de thuisclub een beslissend gat. Ashley Young en Fabian Delph vergrootten de marge naar 3-1, waarna Nicky Forster er in blessuretijd nog 3-2 van maakte.

Portsmouth-Sunderland 2-1Boudewijn Zenden mocht in de basis beginnen bij Sunderland. De Nederlander leidde met een verre inworp de 0-1 van Darren Bent in. Portsmouth bekerde echter verder en was daarbij veel dank verschuldigd aan John Utaka. De Nigeriaan scoorde twee keer. West Bromwich Albion-Newcastle United 4-2Tim Krul (foto midden) verdedigde het doel van Newcastle, maar de keeper van Jong Oranje beleefde geen gelukkige middag. Hij moest zich na zeventien minuten gewonnen geven na een kopbal van voormalig NEC’er Jonas Olsson. Krul had ook geen antwoord op twee benutte strafschoppen van Graham Dorrans. West Bromwich, waar Gianni Zuiverloon als invaller binnen de lijnen kwam, won uiteindelijk met 4-2.

Notts County-Wigan Athletic 2-2Het ambitieuze Notts County dwong een replay af tegen Wigan Athletic, waar geen enkele Nederlander in actie kwam. Notts leidde halverwege met 2-0, maar Wigan ontwaakte tijdig. Jason Scotland en Ben Watson maakten met hun goals de achterstand ongedaan en zorgden ervoor dat Wigan op herhaling mag.

Accrington Stanley-Fulham 1-3Na de openingstreffer van Erik Nevland leek Fulham een makkelijke middag tegemoet te gaan, maar vier minuten later kwam Accrington al terug tot 1-1. Fulham maakte in het laatste half uur het verschil. Damien Duff en Zoltan Gera zorgden voor de zege van de Londense ploeg.