Bezeten genie Conte haalt de teugels aan bij Chelsea

Reacties

Met Antonio Conte komt er een bezeten trainer aan het roer te staan bij Chelsea. Een profiel van de Italiaanse coach aan de hand van uitspraken van vier (ex)-pupillen.

Bezeten genie Conte haalt de teugels aan bij Chelsea

'Conte is bezeten van voetbal. Hij is iemand die tot vier uur 's nachts wakker blijft om wedstrijdbeelden te bestuderen. Ik heb onder veel grote trainers gewerkt, maar Conte is een genie. En zoals bij wel meer genieën geldt, is ook hij een beetje gestoord. Als hij boos wordt, is hij levensgevaarlijk.' (Andrea Pirlo)

Pirlo schetst het beeld van een voetbalverslaafde. Hij legt uit dat Conte feitelijk twee vrouwen heeft: zijn partner Elisabetta en het voetbalspel. Het past precies bij een fascinerende anekdote die Contes biograaf eens vertelde. Juventus had voor de laatste speelronde van het seizoen 2013/14 al 99 punten en was al kampioen. Het leek Gianluigi Buffon daarom een goed idee om vlak voor de teambespreking met directeur Giuseppe Marotta bij Conte en de selectie aan te schuiven om de kampioenspremie te bespreken. Conte ontstak in woede. 'Houd je mond Gianluigi. Ik wil hier geen woord meer over geld horen nu we morgen de grens van honderd punten kunnen doorbreken. Wegwezen. Dit had ik van jou als aanvoerder niet verwacht. Jullie zijn een stel idioten, een stel karakterloze dwazen.' Een dag later verbrak het op scherp gezette Juventus het puntenrecord in de Serie A met een 3-0 overwinning op Cagliari.

'Tactisch gezien is hij de beste trainer die ik ooit gehad heb.' (Marco Verratti)

Conte wordt vaak in een adem genoemd met het 3-5-2/5-3-2-systeem, omdat hij met die tactiek drie keer op rij kampioen werd met Juventus. De voormalige bondscoach van Italië is echter geen idealist die zijn selectie vormt naar zijn systeem, maar een pragmaticus die zijn tactiek afstemt op zijn materiaal.

Vrijwel niemand weet meer dat hij in Turijn begon met een aanvallende 4-2-4-tactiek, dezelfde die hij had gebruikt bij zijn vorige club Siena. Met het oog op dat systeem gaf hij opdracht voor de koop van Eljero Elia. De tactiek bleek totaal niet te passen bij Juventus, omdat Andrea Pirlo op een tweemansmiddenveld overlopen werd. Conte zag zijn fout in en koos vanaf dat moment voor 5-3-2. Met twee werkers om zich heen excelleerde Pirlo en werd de basis voor drie succesjaren gelegd. Elia kwam amper meer in actie en vertrok een jaar later met de staart tussen de benen. Ook bij het Italiaanse elftal laat Conte zien tactisch allesbehalve eenzijdig te zijn. Hoewel hij op het EK met drie verdedigers speelde, werkte hij in de kwalificatiereeks ook met andere systemen.

'Conte is altijd de baas. Hij is een trainer die heilig in discipline gelooft en er strikte regels op nahoudt, voor gedrag op én naast het veld. Als je bij hem te laat komt, heb je een groot probleem. Hij houdt niet van mobiele telefoons en als hij spreekt, verwacht hij dat iedereen zwijgt.' (Gianluigi Buffon)

Buffon kan het weten. Hij werkte twee jaar samen met Conte samen bij de nationale ploeg, had hem daarvoor drie jaar als trainer in Turijn en speelde begin deze eeuw ook nog met hem samen bij Juventus. De spelers van Chelsea kunnen zich opmaken voor een cultuuromslag. Het contrast kan haast niet groter tussen de zachte hand van de vertrokken Guus Hiddink en de kadaverdiscipline van Conte.

'Voordat ik van Manchester United naar Juventus ging, had ik een gesprek met Conte. Hij zei: 'Voor mij bestaat leeftijd niet. Bij mij speelt de beste. Als jij in jezelf gelooft, kom dan maar naar Juventus en laat zien wat je kunt.' (Paul Pogba)

Conte is de herontdekker van Pogba, die na een mislukte periode in Manchester onder zijn vleugels uitgroeide tot een van de grootste talenten ter wereld. Maar of leeftijd voor Conte inderdaad onbelangrijk is, valt te bezien. Conte is bepaald geen opleidingscoach. Sterker nog: Pogba is de enige speler jonger dan 23 jaar die in drie jaar tijd onder Conte doorbrak.

De klus die Conte bij Chelsea wacht, vertoont opvallend veel overeenkomsten met de job waar hij in 2011 aan begon bij Juventus. Toen hij vijf jaar geleden instapte in Turijn, was De Oude Dame net zevende geëindigd in de Serie A. Hij bracht de gevallen topclub razendsnel terug naar de top. Bij Chelsea wordt precies hetzelfde van hem verwacht.

Trainerscarrière Antonio Conte
Club Periode
Arezzo 2006-2007
Bari 2007-2009
Atalanta Bergamo 2009-2010
Siena 2010-2011
Juventus 2011-2014
Italië 2014-2016
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.