Benfica eert Eusébio met thuiszege op FC Porto

In de Primeira Liga heeft Benfica een dubbelslag geslagen door in eigen huis met 2-0 te winnen van FC Porto. Een week na het overlijden van clublegende Eusébio pakte de club uit Lissabon daarmee de koppositie in Portugal.

'Een overwinning op Porto zou het mooiste eerbetoon voor Eusébio zijn', zei Benfica-voorzitter Luís Filipe Vieira afgelopen week en hij kreeg zijn zin. Na een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd startte Benfica - waar alle spelers de naam Eusébio op de achterkant van hun shirts droegen - furieus aan de wedstrijd en in de dertiende minuut kwam het op voorsprong.

Op aangeven van Lazar Markovic schoot Rodrigo (foto) hard binnen, maar niet veel later kreeg Jackson Martinez een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Het spel golfde heen en weer, al was Benfica sterker. Acht minuten na rust kopte Ezequiel Garay uit een hoekschop de tweede treffer namens de thuisploeg binnen, waarbij Porto-doelman Hélton niet vrijuit ging.

De bezoekers gingen op jacht naar een treffer, maar stichtten nauwelijks gevaar. Het laatste kwartier kwam FC Porto ook nog met een man minder te staan, aangezien rechtsback Danilo zijn tweede gele kaart kreeg vanwege een schwalbe.

Het bleef bij 2-0, waardoor Benfica van de derde naar de eerste plaats stijgt. Net als FC Porto en Sporting Lissabon hadden De Adelaars van Lissabon 33 punten uit veertien duels, maar op basis van het doelsaldo moest het beide rivalen voor laten gaan. Stadgenoot Sporting bleef zaterdag echter steken op 0-0 bij Estoril, waardoor Benfica de nieuwe koploper is.