België krijgt wonderkeeper Howard pas in verlenging klein

België plaatste zich dankzij een 2-1 overwinning op de Verenigde Staten voor de kwartfinale, waarin het Argentinië treft. Lang was doelman Tim Howard van de VS een onpasseerbare sta-in-de-weg, maar in de bijzonder spectaculaire verlenging moest hij zich gewonnen geven.

België bereikte de achtste finale als winnaar van Groep H, maar toch kreeg de formatie van bondscoach Marc Wilmots de nodige kritiek te verduren. Ondanks de overdaad aan aanvallend talent was het spel van de Belgen in de groepsfase vaak stroperig en voorspelbaar.

Tegen de VS kwam er een heel ander België voor de dag. De Rode Duivels lieten de bal snel rondgaan en barstten van de energie. Dat leidde al vroeg in de wedstrijd tot een handvol kansen, al had dat laatste ook met de spelopvatting van de VS te maken. Team USA, dat verrassend tweede werd in een groep met Duitsland, Portugal en Ghana, speelde zonder enige schroom. Het leidde tot een bijzonder open en vermakelijk eerste bedrijf waarin België een paar flinke scoringsmogelijkheden kreeg.

Omar Gonzalez kan Divock Origi niet van schieten afhouden.

Al na 35 seconden stond Divock Origi, die de voorkeur kreeg boven Romelu Lukaku, oog-in-oog met doelman Tim Howard. De sluitpost van de VS kwam als winnaar uit de tweestrijd. In de 22ste minuut kreeg België zijn tweede opgelegde kans. Kevin De Bruyne kapte zich in het strafschopgebied vrij, maar zijn daarop volgende schot ging naast.

Na rust sprong België weer heel slordig om met de door VS geboden ruimte en kansen. Vooral Mertens en Origi blonken in negatief opzicht uit. Terwijl België gezien de kansenverhouding al lang en breed in veilige haven had moeten zijn, bleef het spannend in Salvador. En dat hadden de Belgen volledig aan zichzelf te wijten.

De uitblinkende doelman Tim Howard verwerkt een kopbal van Dries Mertens tot corner.

Nadat ook invaller Kevin Mirallas de bal een kwartier voor het einde niet voorbij de sensationeel keepende Howard kreeg, leek ongerustheid zich meester te maken van de Belgen. De doelman van Everton oogde simpelweg onpasseerbaar en gaf daarmee zijn elftal, dat steeds meer achterover was gaan leunen, het geloof in een stunt. Vlak voor tijd kwam het daar zelfs bijna van, maar Chris Wondolowski schoot van dichtbij over. Het was pas de vijfde doelpoging van Team USA, tegenover dertig (!) voor België. Twaalf daarvan werden door Howard gepareerd, die zijn land daarmee eigenhandig naar de verlenging loodste.

De 31ste doelpoging van België werd Howard in de derde minuut van de verlenging fataal. Na uitstekend werk van invaller Romelu Lukaku behield De Bruyne het overzicht en plaatste hij de bal in de verre hoek: 1-0. Lukaku gaf zijn invalbeurt nog meer glans door in de 105de minuut de 2-0 aan te tekenen, op aangeven van De Bruyne. De VS gaf zich daarmee nog niet gewonnen, want Julian Green maakte in de 107de minuut de 2-1. De Amerikanen gingen vervolgens met man en macht op zoek naar de gelijkmaker en kregen die bijna in de 113de minuut, maar Clint Dempsey strandde na een ingestudeerde vrije trap op Courtois.

Marc Wilmots is door het dolle heen na de goal van Kevin De Bruyne.

Door de zwaarbevochten zege plaatst België zich na Duitsland, Frankrijk en Nederland als vierde Europese land voor de kwartfinale. Het is voor het eerst sinds 1986 dat De Rode Duivels, die toen vierde werden, zover komen op het WK. Bij de laatste acht wacht een confrontatie met Argentinië, zaterdag om 18.00 uur in Brasília. Indien België dat treffen overleeft en Nederland van Costa Rica wint, staat in de halve finale een Derby van de Lage Landen op het programma.

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.