Bekritiseerde Suarez: 'Klopt dat ik me heb laten vallen'

Luis Suarez geeft toe namens Liverpool in het uitduel met Stoke City opzettelijk naar de grond te zijn gegaan om een strafschop te versieren. Tegelijkertijd baalt de aanvaller van de negatieve manier waarop hij in het nieuws komt en verschuilt hij zich voor zijn gedrag achter zijn culturele achtergrond.

Bekritiseerde Suarez: 'Klopt dat ik me heb laten vallen'

Suarez wordt in Engeland verguisd om zijn gedrag op het voetbalveld. Vaak wordt hij ervan beschuldigd zich expres te laten vallen, iets dat ook in Nederland in zijn tijd bij FC Groningen en vooral Ajax niet ongemerkt voorbij ging. Suarez vond het tijd tekst en uitleg te geven.

'Ik werd er destijds van beschuldigd me te laten vallen. Dat klopt. We stonden gelijk, thuis tegen Stoke City en er moest iets gebeuren. Daarna ging iedereen zich ermee bemoeien. De Stoke-manager (Tony Pulis, red.), de Everton-manager (David Moyes, red.). Ik heb begrepen dat de naam Suarez goed verkoopt', verwijst hij naar de tabloids die een dag later vol stonden met meningen over de Uruguayaan.

In het thuisduel met Stoke City in oktober (0-0) kapte hij zijn directe tegenstander uit in het zestienmetergebied, waarna hij geen uitweg meer zag en opzichtig ging liggen. Manager Pulis van Stoke noemde het gedrag van Suarez een schande. Jim Boyce, FIFA-vertegenwoordiger namens Engeland, kon de fopduik niet anders dan vals spelen noemen. De aanvaller kwam meer recent in de spotlights na een opzettelijke handsbal. Tegen vijfdeklasser Mansfield Town (foto boven) werkte hij de bal opzichtig met zijn onderarm in het doel: 0-2. Een doelpunt dat later cruciaal bleek: The Reds versloegen Mansfield met 1-2.

'Iedereen had kritiek op me omdat ik mijn pols kuste. Suarez verkoopt, daarom zeggen ze ook dat ik een geheim gesprek zou hebben gehad met Sebastián Coates (land- en ploeggenoot bij Liverpool, red.) terwijl Steven Gerrard ervoor stond. Ze verzinnen van alles. Laat iedereen gewoon over voetbal praten, over niets anders', verraadt Suarez zijn frustratie.

Vooral hij en zijn mede-Zuid-Amerikanen hebben het in de Premier League zwaar te verduren, vindt Suarez. 'Carlos Tévez en Sergio Agüero worden ook anders behandeld.' De reden voor hun gedrag is een culturele, weet hij. 'Het voetbal is iets waar we altijd naar hebben verlangd. We hebben ervoor gevochten en geleden om hier te zijn. We moeten ons niet gek laten maken door alle onzin die mensen verkondigen.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's