Bekerfinalist PEC stevent af op Europees voetbal

Reacties

PEC Zwolle mag zich langzaamaan gaan voorbereiden op Europees voetbal. Na de bekerzege van koploper Ajax op AZ (0-1) is deelname aan de voorronde van de Europa League zo goed als zeker.

Bekerfinalist PEC stevent af op Europees voetbal

PEC Zwolle is bij de winst van de KNVB-beker sowieso verzekerd van Europa League-voetbal, maar is dat ook als Ajax de cup wint én zich in de competitie bij de eerste twee speelt. In dat geval krijgt de verliezend finalist een Europees ticket. Dat is overigens wel voor het laatst.

'Volgend jaar gaat in zo'n geval het Europese ticket naar de best geklasseerde ploeg in de competitie', legde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen onlangs uit in gesprek met Voetbal International. 'Dat is in onze ogen eerlijker. De Europa League is niet bedoeld voor de verliezers van een finale.'

In de Eredivisie lijkt de vierde landstitel op rij slechts een kwestie van tijd voor de ploeg van trainer Frank de Boer. De voorsprong op de achtervolgers PSV en FC Twente bedraagt zes speelronden voor het einde - de Eindhovenaren komen nog maar vijf keer in actie - respectievelijk zes en zeven punten.

Primeur
Europees voetbal is voor PEC Zwolle een primeur. Maar bij een eindzege in het Nederlandse bekertoernooi schrijft de club andermaal geschiedenis. PEC speelde in 1928 en 1977 al de finale, maar ging in beide gevallen ten onder. In 1928 won RCH (2-0), inmiddels een Derdeklasser in het zondagvoetbal, en in 1977 was FC Twente na verlenging met 3-0 te sterk. Opmerkelijk was dat PEC destijds in de Eerste Divisie speelde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.