Beenhakker neemt na vijftig jaar afscheid van het voetbal

Reacties

Leo Beenhakker legt zijn taken als bestuurslid van Sparta Rotterdam neer. De 72-jarige Rotterdammer, in het verleden trainer van onder meer Ajax, Feyenoord, het Nederlands elftal en Real Madrid, neemt na vijftig jaar afscheid van de voetballerij.

Beenhakker neemt na vijftig jaar afscheid van het voetbal

'Ik ben op 1 juli aanstaande precies vijftig jaar actief in dit mooie circus. Het is mooi geweest', zegt Beenhakker op de website van de Jupiler League-club. 'Als geboren en getogen Rotterdammer sluit ik het nu af bij deze mooie Rotterdamse club. De komende weken ben ik op verzoek nog beschikbaar om de technische staf te ondersteunen in de keuzes die nog gemaakt moeten worden om de selectie voor het komende seizoen samen te stellen. In die periode kan Sparta op zoek naar mijn opvolger.'

Beenhakker heeft een rijke loopbaan achter de rug. 'Ik heb een fantastische tijd gehad bij ontzettend veel mooie clubs en nationale teams', zegt hij daar zelf over. Met Ajax en Feyenoord werd hij kampioen van Nederland, zoals hij met Real Madrid ook drie keer de Spaanse landstitel veroverde. Verder voerde zijn trainerscarrière hem nog langs BV Veendam, SC Cambuur, Go Ahead Eagles, Real Zaragoza, FC Volendam, Grasshoppers, América, Istanbulspor, Guadalajara en Vitesse.

Leo Beenhakker was in 1999 de laatste trainer die Feyenoord de landstitel bezorgde. Hier viert hij dat op de Coolsingel met Paul Bosvelt. Op de achtergrond Kees van Wonderen.
Leo Beenhakker was in 1999 de laatste trainer die Feyenoord de landstitel bezorgde. Hier viert hij dat op de Coolsingel met Paul Bosvelt. Op de achtergrond Kees van Wonderen.

In de nadagen van zijn loopbaan was Beenhakker vooral nog technisch directeur, bij Ajax, Feyenoord, het Hongaarse Újpest en Trinidad & Tobago. Van dat land was hij ook op het WK 2006 ook al bondscoach, net als bij Saudi-Arabië, Polen en Oranje, waarmee hij een blamage op het WK 1990 niet kon voorkomen. Als Europees kampioen werd Nederland met een verdeelde selectie uitgeschakeld in de achtste finale door de latere wereldkampioen West-Duitsland, een smet op de loopbaan van Beenhakker.

Voorzitter Rob Westerhof stelt dat het vertrek van Beenhakker een aderlating is. 'Het spreekt voor zich dat wij de ervaring en kennis van Leo gaan missen bij Sparta. Ik wil namens alle bestuursleden en medewerkers mijn grote waardering uitspreken voor het werk dat hij volledig onbezoldigd verricht heeft. Het is nu aan het bestuur om een opvolger te vinden voor Leo. Gelukkig heeft Leo aangegeven dat hij beschikbaar blijft voor advies en we zullen hem hopelijk nog vaak tegenkomen op Het Kasteel.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.