Been grijpt koppositie, Van den Brom en Menzo winnen ook

Op bijna ieder continent zijn op dit moment wel Nederlanders actief. In de rubriek Landgenoten over de Grens belicht Voetbal International hun prestaties.

Mario Been is  voorlopig de trainer van de koploper van België • De Nederlander zag zijn RC Genk tegen Bergen na rust op een comfortabele 3-0 voorsprong komen door de treffers van Julien Gorius, Jelle Vossen en Fabien Casmus • Toch was het nog even billenknijpen voor de voormalige coach van onder meer Feyenoord en NEC toen Mustapha Jarju en Shlomi Arbitman een kwartier voor tijd de spanning terugbrachten, maar 2-3 bleek uiteindelijk wel de eindstand • Genk bezet de eerste plaats met twee punten voorsprong op Standard Luik, dat zondag in actie komt tegen Gent •

• Dankzij een 3-1 overwinning in eigen huis op OH Leuven is de druk op Anderlecht-trainer John van den Brom wat afgenomen • Aleksandar Mitrovic was de grote man door twee doelpunten te maken • Demy de Zeeuw werd na 74 minuten door Van den Brom naar de kant gehaald, terwijl Bram Nuytinck de hele wedstrijd op de bank zat • In het laatste kwartier deelde scheidsrechter Alexandre Boucat drie rode kaarten uit: twee aan Leuven en één aan Anderlecht, dat op een teleurstellende vierde plaats staat in de competitie •

• Met een 2-1 thuiszege op Charleroi heeft Lierse SK-trainer Stanley Menzo met zijn ploeg een negatieve reeks doorbroken • De drie wedstrijden voor het treffen met Charleroi eindigden in een nederlaag en bovendien kwam de ploeg van Menzo in die duels ook niet tot scoren • Ondanks een rode kaart voor Tony Watt boog Lierse ditmaal een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning • Arjan Swinkels speelde negentig minuten mee bij Lierse •

Dirk Kuijt

Ryan Donk en Ryan Babel hebben een volledige wedstrijd gespeeld voor Kasimpasa, dat met 3-0 won bij Kayseri Erciyesspor • Voormalig Roda JC-spits Sanharib Malki tekende een kwartier voor tijd voor de derde treffer • Babel ontving na veertig minuten een gele kaart • Dankzij de overwinning keert Kasimpasa terug naar de tweede plek in de Turkse competitie•

• Dundee United heeft tegen Celtic, met Virgil van Dijk in de basisopstelling, in de slotfase een overwinning weggeven: 1-1 • Voor Dundee, met de Nederlander Nadir Çiftçi (die een langdurige schorsing tegemoet kan zien naar aanleiding van een incident tegen Inverness Caledonian Thistle) in de basis, opende Stuart Armstrong de score in het Premier League-duel • Maar de Schotse topclub kwam uiteindelijk op gelijke hoogte door een doelpunt van Charlie Mulgrew • Celtic, woensdag tegenstander van Ajax in de Champions League, blijft koploper in Schotland •

Nigel Hasselbaink heeft zijn ploeg op gang geholpen in het competitieduel met Heart of Midlothian (2-0) • De aanvaller van het Schotse St. Johnstone opende de score en zag zijn ploeggenoot Steve May de eindstand bepalen •

• Ferencváros heeft mede dankzij een doelpunt van Julian Jenner een 4-1 overwinning geboekt op Diósgyöri VTK in de Hongaarse competitie • De voormalige aanvaller van NAC Breda zette zijn ploeg na veertien minuten op gelijke hoogte: 1-1 • Namens het elftal van trainer Ricardo Moniz bepaalden Daniel Bode (twee) en Gábor Gyömbér uiteindelijk de eindstand • Ferencváros klimt naar plaats vier en heeft een achterstand van zes punten op koploper Videoton FC •

• Dinamo Moskou heeft drie punten overgehouden aan de confrontatie met Tom Tomsk (1-0) in de Russische competitie • De Moskovieten, met Douglas in de basisopstelling, wonnen dankzij een eigen doelpunt van Maksim Bordachov • Door de nipte overwinning in eigen huis stijgt Dinamo naar de vijfde plaats •

Joshua John beleefde een teleurstellende middag op bezoek bij FC Kopenhagen • De voormalige aanvaller van Sparta Rotterdam en FC Twente ging met FC Nordsjælland met liefst 4-0 ten onder in de Deense hoofdstad • Het was alweer de zevende competitienederlaag voor de Champions League-deelnemer van het afgelopen seizoen • FC Nordsjælland bezet na veertien speelronden de voorlaatste plaats met vijftien punten •