Beauty's Achahbar laten PSV buigen in De Kuip

Een strijdlustig Feyenoord heeft PSV in De Kuip op een nederlaag getrakteerd (2-1). Anass Achahbar kreeg een heldenstatus bij de Rotterdammers.

De knuffel met Fred Rutten in de 71ste minuut, nadat Achahbar na een botsing met Joshua Brenet aangeslagen plaats had moeten maken voor Colin Kazim-Richards, was alleszeggend. De spits en de trainer dankten elkaar, na het sprookje van de Hagenaar in De Kuip tegen PSV.

Achahbar was vorige week in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht al de redder in nood geweest voor Feyenoord. Die late winnende treffer aan de Krommedijk (1-2) veranderde ook zijn status, want Rutten verkoos hem boven Mitchell Te Vrede als spits in de topper tegen PSV.

Achahbar, die vorig jaar nog als huurling dreigde weg te kwijnen in de Tweede Bundesliga bij Arminia Bielefeld, betaalde het vertrouwen terug.  De 21-jarige Hagenaar deed dat in de tweede helft met twee hoogstandjes.

In de 58ste minuut brak hij met een prachtige halve omhaal, na een dieptepass van Rick Karsdorp, de ban namens Feyenoord. Vier minuten later toonde de kleine aanvaller opnieuw zijn kwaliteiten. Na een combinatie met Jean-Paul Boëtius nam hij de bal met de borst aan, om daarna met een volley in de verre hoek PSV-doelman Jeroen Zoet opnieuw het nakijken te geven.

Achahbar bracht zo het vuur in de wedstrijd die ondanks een flitsend begin – kans Lex Immers na minder dan een halve minuut – niet echt wilde ontbranden. PSV moest door de twee goals van de opgeleefde spits meer van zich laten zien.

Memphis Depay, die in de 22ste minuut de eerste kans voor PSV had gekregen en bij de stand 1-0 dé kans op de gelijkmaker liet liggen, zorgde voor het antwoord. Zijn zwabberende afstandsschot, halverwege de tweede helft, verraste Feyenoord-doelman Vermeer compleet: 2-1.

Adam Maher (midden) raakte in de eerste helft de lat

Maar in de resterende tijd kwam de Eindhovense ploeg niet verder dan kansen. Onder anderen invaller Jürgen Locadia en Luuk de Jong misten, zoals aan de andere kant Jean-Paul Boëtius in de slotfase verzuimde de wedstrijd in Rotterdams voordeel te beslechten.

Voor PSV was het de vierde nederlaag in deze competitie. De Eindhovense ploeg kan zich het verlies veroorloven, gezien de nog immer ruime voorsprong op nummer twee Ajax. Voor Feyenoord was het succes van groter belang in zijn strijd om de derde plaats. De Rotterdammers herstelden de voorsprong op nummer vier AZ en brachten die weer op vier punten.