Bayern na nipte zege nog lang niet van Benfica af

Bayern München heeft thuis een minimale zege geboekt op Benfica. Het enige doelpunt in het Champions League-duel kwam op naam van Arturo Vidal: 1-0.

Bayern kende een geweldige start in de Allianz Arena, want Vidal (foto) opende al in de tweede minuut de score. De Chileen kopte raak na een vloeiende aanval via Franck Ribéry, Robert Lewandowski en Juan Bernat. Het was symbolisch voor de eerste helft, waarin Bayern heerste en Benfica alle zeilen bij moest zetten om op de been te blijven.

Der Rekordmeister deed zichzelf tekort door een aantal grote kansen onbenut te laten. De grootste mogelijkheden waren voor Thomas Müller en Vidal. Eerstgenoemde schoot na een juweel van een pass van Thiago Alcântara op de vuisten van doelman Ederson. Laatstgenoemde raakte de bal bij een kopmogelijkheid volledig verkeerd. Benfica zette daar niets tegenover, hoewel de Portugese club wel aanspraak maakte op een strafschop vanwege hands van Philipp Lahm.

In de tweede helft kwam Benfica verrassend sterk voor de dag en dat alles had opvallend genoeg te maken met een omzetting bij Bayern. Doordat Lahm in het begin van de tweede helft niet als verdediger maar als middenvelder acteerde, kregen Benfica-spitsen Kostas Mitroglou en Jonas steeds meer ruimte. Het leidde tot een aantal grote kansen voor het aanvalskoppel, maar doelman Manuel Neuer had keer op keer een antwoord.

Jonas, hier tussen Thiago en Vidal, was een plaag voor de Bayern-defensie. De doelpuntenmachine ontbreekt volgende week in de return vanwege een schorsing, want hij kreeg tegen Bayern zijn derde gele kaart van deze CL-campagne.

Pas in de laatste tien minuten nam Bayern het heft weer in handen. Het leidde tot kansen voor Ribéry en Robert Lewandowski, maar het bleef bij 1-0. Het betekent dat Bayern volgende week woensdag in Lissabon vol aan de bak moet om de halve finale van het miljoenenbal te bereiken. Mogelijk heeft trainer Pep Guardiola dan ook weer de beschikking over Arjen Robben, die hij dinsdagavond goed had kunnen gebruiken.