'Bayern München beste club in Europa dankzij Van Gaal'

Dat Bayern München in eigen land domineert en ook in de Champions League indruk maakt, is volgens ex-trainer Felix Magath de verdienste van Oranje-bondscoach Louis van Gaal (beiden samen op de foto links).

'Bayern München beste club in Europa dankzij Van Gaal'

Van Gaal was tussen 2009 en 2011 trainer van Bayern en heeft volgens Magath destijds het fundament gelegd voor de huidige successen. 'Jupp Heynckes verricht momenteel goed werk, maar zonder zijn bijdrage te verwaarlozen denk ik dat Louis van Gaal destijds de basis heeft gelegd voor het huidige uitzonderlijke positiespel.'

Van Gaal moest aan het einde van het seizoen 2010/11 vertrekken vanwege onenigheid met clubbestuurders Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge. Een jaar eerder had hij met Arjen Robben als sleutelspeler nog de finale van de Champions League (2-0 verlies tegen Internazionale) bereikt.

'De club profiteert overduidelijk van zijn voorbereidingen', vertelt Magath in Die Welt. 'Heynckes heeft voortgeborduurd op het door Van Gaal opgezette beleid en heeft het verfijnd, dat is minstens zo belangrijk en waardevol. Hij begrijpt hoe hij het werk van zijn voorganger kan gebruiken en verbeteren.' Door het werk van Van Gaal en zijn opvolger Heynckes (foto) denkt Magath dat Bayern is uitgegroeid tot het beste clubteam van Europa. Vorige week won de Rekordmeister in de achtste finales van de Champions League nog met 3-1 bij Arsenal, terwijl met Barcelona een andere favoriet voor de eindzege met 2-0 onderuit ging bij AC Milan.

'Na de nederlaag van Barcelona in Milaan kan je ervan uitgaan dat er geen enkele club beter is dan Bayern. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat Bayern de Champions League finale zal halen. Zo goed hebben ze nog nooit gespeeld. Ik heb ze in ieder geval nog nooit beter gezien dan nu. Als ze erin slagen om zo te blijven voetballen, is de kans groot dat het ze lukt de CL-titel te pakken.'

Mocht Bayern er, zoals Magath zegt, daadwerkelijk in slagen dit seizoen de Champions League te winnen, dan is het seizoen 2012/13 een groot succes voor de Beierse grootmacht. Het Duitse kampioenschap kan de koploper van de Bundesliga al bijna niet meer ontgaan. De voorsprong op titelverdediger Borussia Dortmund is inmiddels gegroeid tot zeventien punten.

Woensdagavond staan beide teams tegenover elkaar in de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen