Barcelona verslikt zich in Alavés bij debuut Cillessen

Het debuut van Jasper Cillessen voor Barcelona is uitgelopen op een teleurstelling. Met een veredeld B-eltal verloor de kampioen van Spanje thuis van het gepromoveerde Deportivo Alavés. De van Ajax overgekomen doelman kreeg twee goals om de oren: 1-2.

Trainer Luis Enrique dacht het zich in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Celtic te kunnen permitteren om sterspelers Andrés Iniesta, Lionel Messi en Luis Suárez te sparen, maar kwam tegen Alavés bedrogen uit. De gepromoveerde club, die bij de competitiestart al een punt pakte tegen Atlético Madrid (1-1), hield de gelederen in Camp Nou gesloten en profiteerde optimaal van de fouten die Barcelona achterin maakte.

Twee keer was het Javier Mascherano die aan de basis van de tegengoals stond. In de 39ste minuut was Deyverson na een voorzet vanaf de flank sneller bij de bal dan de Argentijn. De Braziliaan schoot van dichtbij onhoudbaar raak voor Cillessen, die tot dan toe weinig te doen had gehad. In de 64ste minuut kreeg Cillessen, de vervanger van de geblesseerde Marc-André ter Stegen, zijn hand niet goed genoeg tegen het schot van Ibai Gómez, die balverlies van Mascherano afstrafte.

Jasper Cillessen te midden van verdedigers Javier Mascherano en Jérémy Mathieu voorafgaand aan zijn eerste wedstrijd voor Barcelona.

Ook in aanvallend opzicht was een hoofdrol weggelegd voor een verdediger. Vrijwel meteen na rust zorgde Jérémy Mathieu met een kopbal uit een corner van de uit Brazilië teruggekeerde Neymar voor de gelijkmaker. De Franse verdediger miste even later een dot van een kans op de 2-1. Hij schoot van dichtbij naast. Ook bij pogingen van Iván Rakitic, Aleix Vidal en Neymar hoefde doelman Fernando Pachecho niet in actie te komen. Telkens ging de bal niet tussen de palen.

Het gegroepeerd verdedigende Alavés hield stand in Camp Nou, ook toen Messi, Iniesta en Suárez kort na elkaar het veld betraden. De Argentijn miste in de extra tijd de grootste kans op gelijkmaker, waardoor het eerste puntenverlies van het seizoen een feit werd. De kampioen van Spanje is gedeeld derde met Las Palmas, op drie punten van koploper Real Madrid. Cillessen, de negentiende Nederlander in Catalaanse dienst, had zich zijn debuut ongetwijfeld anders voorgesteld.