De erfenis van Valerón is nu al goud waard voor Las Palmas

Reacties

Sevilla krijgt zaterdagavond de verrassing van het nog prille Primera División-seizoen op bezoek. VI-redacteur Bas van den Hoven over Las Palmas.

De erfenis van Valerón is nu al goud waard voor Las Palmas

Voor het eerst in 38 jaar is Las Palmas de koploper in de Primera División. Zes punten uit twee wedstrijden en liefst negen goals. De een was nog mooier dan de ander in de duels met Valencia (2-4) en Granada (5-1). Het is het trio achter spits Marko Livaja dat de aandacht trekt. Kevin-Prince Boateng kukelde meermaals van het hoogste podium en gaat onder de Spaanse zon voor zijn volgende kans. Nabil El Zhar lost als voormalig Liverpool-talent eindelijk zijn belofte in en staat na twee speelronden op twee goals en twee assists. De echte smaakmaker luistert echter naar de naam Jonathan Viera. Een local, die moet omspringen met de erfenis van het grootste voetbalfenomeen van Las Palmas.

Juan Carlos Valerón is inmiddels begonnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn voetballoopbaan. Ver van Riazor, zonder spelers van het kaliber Diego Tristan, Roy Makaay en Albert Luque aan zijn zijde in het shirt van Deportivo La Coruña. Valerón heeft op 41-jarige leeftijd nog altijd plezier in het spelletje. De feilloze steekpasses zijn verleden tijd voor El Flaco (de magere), die op goede dagen altijd een paar stappen vooruit dacht. Nieuw is zijn rol bij CD Union Abriasajac, een amateurteam waar de tovenaar van Arguineguín omgeven door familieleden zo nu en dan nog een flits van zijn klasse laat zien.

Valerón sloot zijn profloopbaan vorig seizoen af daar waar hij begon, bij Las Palmas. In de wedstrijden was de bijdrage van de spelmaker miniem, maar de routinier schaafde buiten de lijnen aan het spel van Viera. 'Bij Las Palmas hebben we spelers die het verschil kunnen maken. Jonathan Viera is een van de beste spelers met wie ik gespeeld heb. Een speler met een gouden toekomst.' De tien goals en acht assists in het seizoen 2015/16 van de aanvallende middenvelder onderstrepen de woorden van Valerón.

Jonathan Viera groeide op bij Las Palmas en ging in 2012 bij Valencia aan de slag. In Mestalla wist de aanvallende middenvelder nooit echt door te breken. Na een periode bij Standard Luik keerde Viera in 2015 huiswaarts.
Jonathan Viera groeide op bij Las Palmas en ging in 2012 bij Valencia aan de slag. In Mestalla wist de aanvallende middenvelder nooit echt door te breken. Na een periode bij Standard Luik keerde Viera in 2015 huiswaarts.

Dat Viera dit seizoen rugnummer 21 heeft gekregen is pure symboliek. Het was het nummer van zijn leermeester. Gebukt onder de druk gaat Viera niet. Met twee assists en één goal heeft hij een groot aandeel in de koppositie. De 26-jarige Spanjaard krijgt veel vrijheid in het systeem van trainer Quique Setién, voor wie de top van La Liga ook nog onbekend terrein is.

De uit Santander afkomstige oud-international begon zijn trainersloopbaan in 2001 bij de lokale trots Racing en werkte voor zijn periode op Gran Canaria jarenlang bij CD Lugo op het tweede niveau. Setién kon de lokroep van Las Palmas in oktober vorig jaar niet weerstaan en hielp de promovendus uit de degradatienood. De twaalfde plaats van vorig seizoen werd al gekoesterd en de koppositie is pure bonus. Setién staart zich niet blind op resultaten, maar geniet van zijn tijd in de Primera División. Hij kreeg naar eigen zeggen zo nu en dan tranen in zijn ogen als hij Valerón zag voetballen, vroeg Lionel Messi om in ieder geval tot zijn zestigste te blijven voetballen en vertelde Johan Cruijff in een ver verleden dat hij een vinger af zou staan om maar even te kunnen voetballen in het dreamteam van Barcelona.

Nu Barcelona en Real Madrid binnen de kortste keren weer op volle oorlogssterkte zijn door de terugkeer van Neymar en Cristiano Ronaldo is het slechts wachten op het moment dat een van de topclubs de koppositie overneemt. Tot die tijd gaat Las Palmas door het leven als trotse lijstaanvoerder. Historisch, ook al is het maar na twee speelronden. Na de diepe dalen genieten Los Amarillos van iedere seconde aan de top.

Programma
Real Sociedad 09-09
20:45
Espanyol
Celta de Vigo 10-09
13:00
Atlético Madrid
Real Madrid 10-09
16:00
Osasuna
Málaga 10-09
18:15
Villarreal
Sevilla 10-09
18:15
Las Palmas
Barcelona 10-09
20:30
Alavés
Sporting Gijón 11-09
12:00
Leganés
Valencia 11-09
16:00
Real Betis Sevilla
Granada 11-09
18:15
Eibar
Deportivo La Coruña 11-09
20:30
Athletic de Bilbao
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.